Poslanci se sejdou kvůli situaci kolem GIBS

27.03.2018 8:04

Poslanci se sejdou dnes odpoledne kvůli situaci kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Svolání schůze podnítila TOP 09 spolu se zákonodárci některých dalších klubů, připomíná ČTK.

Poslanci se sejdou kvůli situaci kolem GIBS
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl na schůzi vysvětlovat kázeňské řízení s ředitelem GIBS Michalem Murínem. V souvislosti s řízením by mohl být Murín dočasně zproštěn výkonu služby.

Babiš vede s Murínem spor, inspekce už dřív oznámila, že premiér žádal ředitelovu rezignaci. Pokud by odstoupil do konce února, bylo by to prý „bez skandálu“. Murín rezignovat odmítl. Premiér tvrdí, že v Murína ztratil důvěru, zpochybňuje také hospodaření inspekce. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale existuje vážné podezření, že jde o snahu politicky ovlivnit GIBS a jejím prostřednictvím i další bezpečnostní složky.

Stejný bod se TOP 09 nepodařilo zařadit na program poslední řádné sněmovní schůze, klub ANO postup vetoval. Ani mimořádná schůze se nakonec nemusí vůbec uskutečnit, a to v případě, že poslanci neschválí její program. Navzdory tomu se otevře prostor pro debatu, byť jen pro řečníky s přednostním právem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…