Pražský starosta TOP 09 Lomecký odstupuje. Nevyřešil prý problémy s opilci

08.10.2018 17:35

Zatímco v roce 2010 získala TOP 09 na Praze 1 přes 31 procent hlasů a v roce 2014 obdržela přes 22 procent a v obou případech místní volby vyhrála, v letošních komunálních volbách už získala jen 12 procent a skončila pátá v pořadí. Dosavadní předseda regionální organizace TOP 09 a končící starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký pochopil výsledek voleb jako jasný vzkaz nespokojených voličů a rozhodl se na post šéfa regionální organizace rezignovat.

Pražský starosta TOP 09 Lomecký odstupuje. Nevyřešil prý problémy s opilci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přítomen byl i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký

V minulých letech byla Praha považována za baštu TOP 09. V roce 2010 strana zdejší volby vyhrála, o osm let později je však všechno jinak. Předseda TOP 09 nedokázal na velkém magistrátu zvítězit ani v koalici s hnutím STAN a dalšími subjekty a strana ztratila pozice i v některých městských částech. Je to vidět třeba na Praze 1, kde v roce 2010 TOP 09 získala 31 procent hlasů, ale o osm let později už to bylo jen 12 procent.

„Samozřejmě že z volebního výsledku vyvodím osobní odpovědnost. Ještě dnes rezignuji na funkci předsedy naší regionální organizace. O tom, jak po volbách postupovat dál, se bude rozhodovat už pod vedením někoho jiného,“ řekl Aktuálně.cz Lomecký. 

Politik uznal, že mu voliči spočítali jeho neúspěchy. Nepodařilo se mu uspokojivě vyřešit problémy s ubytovací službou Airbnb nebo problémy s opilci v ulicích centra hlavního města. Může v tom hrát roli i to, že městští policisté raději rozdávají botičky na auta, než aby dbali na pořádek v ulicích. Lomecký vyjádřil pro nespokojenost voličů pochopení, ale jedním dechem dodal, že pro řešení těchto problémů schází opora v zákonech. Pokud někdo slibuje, že to dokáže lépe, než to bez oné opory v legislativě dokázal Lomecký, končící starosta mu přeje úspěch.

„Lomecký byl vždy výrazným starostou. A i v posledních měsících se několikrát dostal na obrazovky a přední strany regionálních médií, často však ne v příliš pozitivním světle. Ať už kvůli tomu, že obhajoval kontroverzní zákaz cyklistů v centru města, či proto, že obvinil vyšetřovatele privatizace bytu v centru Prahy ze spiknutí s Davidem Bodečkem, který oznámení k prošetření tohoto případu podal. Hlavním důkazem spiknutí měla být podle Lomeckého skutečnost, že oba muži patří do stejné gay komunity. Později se ukázalo, že se obvinění Lomeckého nezakládají na pravdě, a Bodeček nakonec ve volbách do zastupitelstva Prahy 1 úspěšně kandidoval za Piráty,“ doplnil server.

 

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …