Pražáci ,,táhnou" na venkov. Na bydlení v Praze už nemají

01.11.2018 8:54

V posledních dvou stech letech se lidé nejen v Čechách a na Moravě stěhovali z venkova do měst. Teď se však děje něco nevídaného. Proud se obrací. Češi odcházejí z Prahy. Proč? Ceny bytů i nájmů v Praze dosahují astronomických výšin a českému smrtelníkovi většinou výše jeho platu nestačí na bydlení v Praze.

Pražáci ,,táhnou" na venkov. Na bydlení v Praze už nemají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vesnický kostelík

Není tajemstvím, že ceny bytů v Praze i výše nájmů dosahují astronomických výšin. Podle čtvrtečních Lidových novin je to dokonce tak zlé, že Češi, Moravané a Slezané, kteří se minimálně desítky let stěhovali do Prahy, z hlavního města prchají. Hledají útočiště ve starších a podstatně levnějších domech.

„Již nyní se každý měsíc zdvojnásobí nabídka takzvaných second chance domů a bytů k pronájmu. Tedy nemovitostí, o které doposud nebyl takový zájem – kvůli stáří, lokalitě anebo dispozici,“ popsal deníku Hendrik Meyer ze společnosti Bezrealitky.cz.

Zatímco na venkově si za 18 tisíc měsíčně pronajmete velký dům se zahradou, kde máte klid od sousedů, v Praze si za tutéž sumu pronajmete byt o 50 metrech čtverečních a sousedy máte, zvláště v panelovém domě, tak blízko, že vám to mnohdy bude nemilé. Zvlášť pokud pořádají večírky nebo trénují na nějaký hudební nástroj, třeba klavír.

Trend stěhování na venkov může být záchranou pro české vesnice, které se mnoho let vylidňovaly. Teď se do nich vrací život. Vesnické školy vítají nové děti. Ukazuje se, že to, co se příliš nedařilo politikům, to jest zastavit vylidňování venkova, dokázala zařídit neviditelná ruka trhu a mnohdy obří ceny bytů v hlavním městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…