Pražský primátor o dopravním podniku: Dozorčí rada si dělá, co chce

16.08.2012 15:33

Pražský primátor Bohuslav Svoboda v prohlášení pro Českou televizi odmítl odvolání Vladimíra Licha z funkce ředitele Dopravního podniku. Podle Svobody bylo jeho odvolání proti pravidlům pro fungování dozorčí rady a mimo to pochybuje i o jeho přínosnosti. Bude prý nutné v dozorčí radě provést změny.

Pražský primátor o dopravním podniku: Dozorčí rada si dělá, co chce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

„Je to útok na to, co jsme se zavázali dělat, tedy změnit fungování města Prahy. A protože se nám to daří, tak mohou vystoupit některé skupiny, které se staví proti mé snaze,“ myslí si primátor Bohuslav Svoboda.  Podle něj je to útok na principy, které chce koalice hájit.

Zastupitel za TOP 09 Hurda je předsedou Dozorčí rady a právě on to podle primátora zfinalizoval. Pokyn představenstvu je překročením pravomocí dozorčí rady. Za ODS prý „pracují na druhé straně“ zastupitelé Vodrážka a Nosek.

Primátor následně ujistil, že radnice udělá v Dopravním podniku pořádek. „Nevylučuji, že to bude obnášet změny v dozorčí radě. Zaručuji však, že bude splněno to, co jsme voličům slíbili,“ uvedl jménem pražské magistrátní koalice.

Podle primátora někteří členové dozorčí rady hlasovali pro ředitelovo odvolání jen proto, aby nezpůsobili rozkol ve straně. „Lze ale přesně pojmenovat ty, kteří na odvolání pana ředitele pracovali a jejich případy budeme muset řešit,“ varoval Svoboda. Ale například náměstek Josef Nosek, jehož ředitel Lich jmenoval jako jednoho z aktivních iniciátorů jeho pádu, podle něj vůbec nevěděl, o čem hlasuje.

Dozorčí rada podle primátora při svém jednání několikrát porušila vlastní povinnosti. Například nikoho neinformovali o záměru Licha odvolat, ačkoliv měli. „Bylo to zásadní porušení povinností člena dozorčí rady,“ uvedl primátor. Podle něj lze právě na základě těchto pochybení provést změny v dozorčí radě.

Svoboda prý i osobně nesouhlasí s rozhodnutím rady. „Nemohu se smířit s tím, že dozorčí rada odvolá ředitele, který má dobré hospodářské výsledky a který plní zadané úkoly,“ říká. Primátor Svoboda rovněž oznámil, že sám vnímá souvislost mezi odvoláním ředitele Licha a trestními oznámeními, které podal na dřívější manažery v souvislosti s některými zakázkami.

Šťastný: Tentokrát se pan docent na kmotry ve straně vymlouvat nemůže

"Že v Dopravním podniku právě skončil primátorem netransparentně a účelově dosazený ředitel úzce spjatý s vlivnými ekonomickými skupinami, to mne opravdu netrápí. Je evidentní, že loňská privatizace pražské ODS ze strany primátora Svobody a části TOP 09 začala vadit už i jeho dosavadním spojencům. Naštěstí tentokrát se pan docent už na jakési kmotry ve své straně vymlouvat opravdu nemůže," komentoval pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný (ODS).

Podle komentátora Jindřicha Šídla, který prohlášení poslouchal ve studiu ČT, primátor Svoboda odepsal své dosavadní nejbližší spojence ve vedení pražské ODS Noska s Vodrážkou. A nyní bude otázkou, co bude ve straně nadále dělat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…