Pražští radní se zabývali cenou zakázky na Opencard, vyplývá z přepisu

05.04.2013 12:59

Rada hlavního města Prahy 3. dubna 2012 schválila zakázku od firmy Haguess na úpravu a údržbu softwaru k Opencard. Policie pak o rok později téměř všechny radní obvinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Server Česká pozice se proto zabýval přepisem jednání, na kterém byl kontrakt s Haguess schválen.

Pražští radní se zabývali cenou zakázky na Opencard, vyplývá z přepisu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v obvinění napadl cenu zakázky. V zadávací dokumentaci byla uvedena cena 24 milionů korun, výsledná cena ovšem byla 74 milionů. Vyšetřovatelé také upozornili na zadání veřejné zakázky formou jednacího řízení bez uveřejnění a dále na absenci oponentních posudků.

Rada podala proti obvinění stížnost. Primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS) vadilo zejména to, že se případem zabývá ÚOOZ z Českých Budějovic.

Haguess je výhradní autor SKC. Jako jediný poskytuje v Praze technickou podporu

Servisní kartové centrum (SKC) bylo od května 2011 provozováno bez řádného smluvního zajištění. Upozornila na to radní pro informatiku Eva Vorlíčková (TOP 09), která předložila návrh na uzavření další smlouvy s Haguess. Absence smlouvy bránila například prodloužení platnosti karet nebo výměně současných karet za nový typ.

Vorlíčková také upozornila na to, že společnost Haguess je výhradním autorem systému SKC, a tak je jediným subjektem, který může poskytnout technickou podporu. Zdůvodnila tím vyhlášení jednacího řízení bez uveřejnění.

Cena zakázky se zvýšila kvůli novým požadavkům na fungování karty

Primátor Svoboda se poté ptal na důvod zvýšení ceny na 74 milionů oproti původním 24 milionům. Zdůvodnil to ředitel odboru informatiky Jan Teska. Město prý do jednacího řízení šlo se starými údaji. Cenu prý zvýšily aktuální potřeby pro správné fungování karty.

Teska prohlásil, že se podařilo slevit jen asi 11 procent z ceny, přestože se celková částka „rozpitvala“ na jednotlivé položky, o kterých se poté vedla diskuse.

Vorlíčková poukázala na nárůst počtu uživatelů a rozšíření aplikací Opencard

Teskovo tvrzení potvrdila i radní Vorlíčková, když v březnu mluvila s Českou pozicí a vysvětlovala navýšení ceny. Uvedla, že došlo k masivnímu nárůstu počtu uživatelů Opencard (z původních dvou tisíc na zhruba jeden milion) a že se rozšířily aplikace (elektronické platby, parkování, přístup do knihovny).

Bývalý předseda zastupitelského výboru pro informatiku Jan Kalousek (ODS) upozornil, že firma Haguess je klíště. Doporučil zahájit kroky k ukončení vztahu hlavního města s touto společností.

Radní si mysleli, že uzavření smlouvy s Haguessem je jedinou možností

Podle České pozice si tedy radní a úředníci uvědomovali komplikovaný vztah Prahy s Haguessem. Byli přesvědčení, že není jiná možnost než uzavřít novou smlouvu na údržbu a správu softwaru Opencard. Ze stenografického záznamu nevyplynulo, že by někdo jednal s úmyslem poškodit město stanovením vyšší zakázky.

Radní jednoznačně řešili ceny zakázky a také nutnost posléze vytvořit novou koncepci vývoje IT v Praze. Nikdo se ovšem nepozastavoval nad absencí oponentního posudku. Podle rozhodnutí radních z prosince roku 2011 měl přitom odbor informatiky k zakázkám nad dva miliony korun přidávat oponentní posouzení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…