Předčasné volby? Itálie se otřásá. Může vyhrát někdo, kdo by Bruselu vadil

18.07.2022 14:31

V Itálii se vláda otřásá v základech a mluví se o předčasných volbách. Po předčasných volbách volá lídryně opozice Giorgia Meloniová, které průzkumy momentálně přisuzují nejlepší výsledek ze všech stran v Itálii a některé deníky už ji považují za možnou italskou premiérku. Pro Brusel by se však nejednalo o dobrou zprávu. Meloniová je značně euroskeptická. Nedávno se také setkala s premiérem Fialou.

Předčasné volby? Itálie se otřásá. Může vyhrát někdo, kdo by Bruselu vadil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předsedkyně Fratelli d'Italia, Giorgia Meloniová

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Itálie není známa jako země, která by byla politicky stabilní. V současné době tato země opět prožívá politickou krizi, protože vládní koalice se rozpadla kvůli hnutí Pěti hvězd. Premiér Mario Draghi už předal prezidentovi demisi, ten ji však nepřijal.

Řada italských politiků se obává předčasných voleb. Ne však Giorgia Meloniová, předsedkyně opoziční strany Bratři Itálie (Fratelli d'Italia – pozn. red.). Té nedávný průzkum (z 15. července) přisuzuje celých 23,2 % hlasů, čímž by těsně porazila konkurenční demokraty, kterým průzkum věští rovných 23 %. Demokraté přitom ještě posílili.

Průzkum politických preferencí v Itálii
Zdroj: Europe Elects

Ohromný propad však zaznamenalo zmíněné hnutí Pěti hvězd, které z téměř třetiny všech hlasů ve volbách v roce 2018 kleslo na necelých deset procent. O tři procenta se propadla také Salviniho Liga a o čtyři pak Berlusconiho Forza Italia. Lehce by si polepšili italští Zelení, šanci na účast v parlamentu by měla i strana Italexit, jejíž preference se nyní pohybují okolo 2,6 %. Ke vstupu do parlamentu jsou v Itálii potřebná procenta tři.

Meloniová dle italského Il Giornale opravdu volá po předčasných volbách a snahu udržet současnou vládu a současného premiéra považuje za absurdní. Poslanci z její strany pak podle deníku obviňují vládnoucí demokraty, že se chtějí u moci udržet za každou cenu. Poslanec Giovanni Donzelli prohlásil, že v tomto složení se může parlament maximálně hádat a vytvářet nestabilitu a neschopnost. Doplnil, že chápe, že se demokraté bojí, že už nebudou ve vládě, ale rýpl si, že v demokracii suverenita země vychází z lidu, nikoliv z vlády demokratů.

Jako o potenciální budoucí premiérce už o Giorgii Meloniové hovoří několik deníků. Které zároveň varují, že její názory jsou „tvrdě pravicové“, tedy že její strana je pro tvrdou ochranu hranic (což má společné se Salviniho Ligou), dále se zasazuje o zvýšení italské porodnosti, aby Itálie nemusela tolik spoléhat na práci imigranů a je také velice euroskeptická, zvláště vůči euru, které Itálii prosperitu nepřineslo, a vůči „bruselským byrokratům“.

Jak na italskou ekonomiku působí euro ukázal například německý ekonom Holger Zschaepitz, který upozornil, že měřeno indexem FTSEMIB italské akcie nepřinesly svým držitelům zisk ani po započtení dividend od zavedení eura v roce 1999.

I přes svou kritiku Bruselu však Meloniová z EU vystoupit nechce, čímž se liší právě od Italexitu. V europarlamentu jsou Bratři Itálie ve frakci ECR, do které spadá i česká ODS. S Petrem Fialou se Meloniová nedávno setkala ve Štrasburku, když oficiálně přebíral evropské předsednictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…