Přední advokát Šolc: Tohle je stát amatérů. Pánbůh pomáhej Sobotkovi, jestli myslí vážně to, co navrhl

01.09.2014 8:54

Partner advokátní kanceláře KŠB právník Martin Šolc hovoří o Česku v souvislosti s vyšetřováním některých složitých kauz jako o státě amatérů. Za absurdní rovněž považuje snahu vlády Bohuslava Sobotky obstarat všechny právní služby pomocí vlastních zdrojů. V rozhovoru pro časopis Týden se pozastavil i nad rusko-ukrajinským konfliktem a jeho důsledky pro Českou republiku.

Přední advokát Šolc: Tohle je stát amatérů. Pánbůh pomáhej Sobotkovi, jestli myslí vážně to, co navrhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Investiční zlato, ilustrační foto

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Případ Mostecké uhelné společnosti, kterou v devadesátých letech ovládli její manažeři a kterou kvůli neustálým průtahům českých vyšetřovatelů nakonec „rozsekli“ až ve Švýcarsku, označil Šolc za amatérismus. „Jsme státem amatérů. Policie by potřebovala specialistu z konkrétní oblasti, jíž se to týká, aby v takto extrémně složité problematice získala přesný cit pro to, co právo povoluje a kde už je určité jednání přes hranici,“ myslí si právník.

„Když občas slyším v různých kauzách vyjádření policistů, vnímám to tak, že mají na některé složité věci sice vyhraněný názor, ale že je otázka, do jaké míry jim skutečně rozumějí; jsme ve světě amatérů,“ dodává.

Snaha státu ušetřit na právnících je populismus

Snahu vlády výrazně ušetřit na právnících, kteří zastupují stát v různých kauzách, považuje Šolc za populismus. „Pokud stát bude přemýšlet tak, že udělá všechno pomocí vlastních právníků, tak mu pánbůh pomáhej. Časem bohužel občas uvidíme, jak se v tomto směru stát vymáchá ve vlastní neschopnosti,“ uvádí právník s tím, že ani v rámci jedné advokátní kanceláře neumějí advokáti všechny právní obory. Tak jak by mohli umět všechno právníci na ministerstvech.

Odliv investorů v důsledku rusko-ukrajinské krize

Rusko-ukrajinský konflikt prý urychlil dlouhodobý trend odchodu investorů z České republiky. „Sedím s těmito lidmi u stolu pětadvacet let a najednou mám pocit, že jsou ohledně našeho regionu opatrnější, říkají si, nechám si svoje peníze radši u sebe, nebo je dám do něčeho jiného. Může to být iracionální. Prostě se jednou v noci probudíte a něčeho se bojíte. Člověk slyšel o někom, kdo přišel o peníze v Argentině, a říká si, nepřijdu já o své peníze v Česku, když se teď na Ukrajině dějí takové věci?“ popisoval Šolc obavy svých klientů s tím, že zejména vzdálenější institucionální investoři si kladou otázku, jak daleko je Ukrajina od Česka a raději zvažují investice v jiných částech světa.

Martin Šolc patří k předním českým expertům v oblasti korporačního práva, fúzí, akvizic a restrukturalizací. Loni se stal jako první člověk ze střední a východní Evropy v historii generálním tajemníkem největší mezinárodní organizace advokacie International Bar Association, která sdružuje zhruba čtyřicet pět tisíc advokátů z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…