Premiér lže. U odvolání Pospíšila nešlo o finanční disciplínu, píší Britské listy

20.07.2012 19:30

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zvažuje, že by na místo pražského vrchního státního zástupce vypsal výběrové řízení. Premiér Petr Nečas (ODS) tedy při odvolání exministra Jiřího Pospíšila lhal. Protože pokud chtěl dokázat, že mu opravdu jde o finanční disciplínu, mělo být jmenování Bradáčové okamžité. Alespoň podle Britských listů.

Premiér lže. U odvolání Pospíšila nešlo o finanční disciplínu, píší Britské listy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Myslím, že od začátku bylo jasné, že hlavní důvod pro bleskové odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila bylo to, že vyjde vstříc nejvyššímu státnímu zástupci Zemanovi ve věci jmenování vrchního státního zástupce v Praze,“ píše se na serveru Britských listů.

Zemanovým kandidátem totiž byla Lenka Bradáčová, Pospíšil byl ale odvolán těsně před tím, než ji stihl jmenovat. Podle serveru byl jediný možný způsob, jak mohl premiér Nečas dokázat, že mu opravdu jde o finanční disciplínu a nikoli o zabránění jmenování člověka, jenž bude se Zemanem spolupracovat, okamžité jmenování Bradáčové.

Nečas tedy lhal, šlo mu o Bradáčovou

 A tedy „kdo s největší pravděpodobností půjde tvrdě po vyšetření klíčových případů rozkrádání veřejných peněz ze strany politiků,“ píše se na webu Blistů. A ten to teď odmítá. „Premiér tedy lhal,“ dodává server.

Nečas v pátek ale opětovně odmítl, že by důvodem odvolání Pospíšila z čela ministerstva spravedlnosti byl plán jmenovat Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství. Podobná tvrzení označil za lži a nepřípustné spekulace.

Podle Nečase je jmenování šéfa pražského Vrchního státního zastupitelství v kompetenci ministra Pavla Blažka, který by tak měl učinit po dohodě s nejvyšším státním zástupcem. I prezident Václav Klaus chce ponechat rozhodnutí na Blažkovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …