Primátor Chomutova: Pozastavení dotací je problémem

25.03.2013 8:02

Chomutov byl jedním z prvních měst, které organizovalo veřejnou službu. Primátora města Jana Mareše (ČSSD) jsme se tak zeptali na jeho dojmy se zrušení povinnosti veřejnou službu vykonávat. Zajímalo nás ale také, jak se vyvíjí spor Chomutova s ministerstvem vnitra v souvislosti s vyhláškou regulující hazard ve městě či jaké škody způsobuje městu pozastavení dotací.

Primátor Chomutova: Pozastavení dotací je problémem
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Chomutov loni jako první z kraje uzavřel smlouvu s úřadem práce o veřejných pracích. Na základě rozhodnutí ÚS byla však povinnost veřejné práce vykonávat na konci loňského roku zrušena. Jste tak zklamán? A co si myslíte o tom, že řada věcí, vzešlé z resortu MPSV v poslední době selhává? Jaký dopad to má podle vás na občany?

Chomutov byl jedním z prvních měst, které organizovalo veřejnou službu. Díky dobrým zkušenostem byli dokonce úředníci odboru sociálních věcí nápomocni ministerstvu při vydání příručky praktických rad pro ostatní obce, jak veřejnou službu co nejlépe organizovat. Ve veřejné službě jsme měli přes 400 lidí, kteří pomáhali v devíti organizacích města. Po sociální reformě, kdy vyplácení sociálních dávek přešlo na úřady práce, které měly organizovat i veřejnou službu, jsme začali s vedením chomutovské pobočky jednat o tom, jak bychom mohli pomoci. Díky naší iniciativě a dobré spolupráci s úřadem práce jsme tak mohli být mezi prvními, kde veřejná služba opět pracovala. To už ji vykonávalo jen 200 lidí, protože jim změnou sociálních zákonů chyběla motivace. Po jejím zrušení jsme uvažovali o způsobu, jak veřejnou službu nahradit. Kromě toho, že dlouhodobě nezaměstnaní pomohli s úklidem města či v sociálních oblastech, tak právě veřejná služba jim zajistila uplatnění, sociální kontakty, zachování pracovních návyků, ale některým i tzv. prostupné zaměstnávání. Ti schopní a pracovití získávali pracovní místa tam, kde se osvědčili.

Z Ministerstva práce a sociálních věcí jdou signály o tom, že má zájem o znovuzavedení veřejné služby nebo její nahrazení zkrácenými úvazky. Je zapotřebí urychleně jednat a konat, aby práce pro společnost, ať už se bude jmenovat jakkoli, fungovala dál. Pomáhá totiž nejen nezaměstnaným a obcím, ale je i výrazným psychologickým momentem pro celou společnost, že ti, kteří pobírají dávky v nezaměstnanosti, také něco společnosti dávají.

Z několikaletých zkušeností města na úseku prevence kriminality vychází plány na další tři roky. Co je hlavní prioritou těchto plánů? Poslankyni Řápkové, které je shodou okolností bývalou primátorkou města, se nedávno podařilo definitivně prosadit novou sankci zákazu pobytu pro recidivisty, kteří se opakovaně dopouštějí vážných přestupků. Jak se k normě stavíte vy osobně? Domníváte se, že jde o efektivní řešení?

Na prevenci jako takovou klademe velký důraz, a to jak v aktivitách městské policie, ale i Záchranného kruhu, ve kterém úzce spolupracujeme s různými odborníky jak z magistrátu a městské policie, ale třeba i z chomutovského úřadu práce. Koncepčně se zabýváme prorodinnou politikou nebo sociálním začleňováním.

Hlavní prioritou prevence kriminality v Chomutově je především práce s lidmi. Veřejnost od malých dětí až po seniory by se měla naučit chovat bezpečně, správně reagovat v různých situacích. Preventivní činnost spočívá v různých přednáškách, hrách, zábavných programech, ale třeba i víkendových pobytech mládeže se sociálními kurátory. Díky preventivním programům může v ulicích města působit například 18 asistentů strážníků, kteří sice nemají pravomoci strážníků, ale provádějí hlídkovou činnost a v případě nějakého problému ho dokumentují a volají k řešení právě strážníky.

Novelu přestupkového zákona vítám, protože sankce zákaz pobytu může pomoci v řešení některých případů opakovaných přestupků, jako jsou prostituce a krádeže. Lze takto z města vykázat pachatele odjinud, ale třeba i někomu místnímu zakázat lokalitu, kde nebydlí, ale páchá přestupky.

Kvůli větší bezpečnosti na sinicích radnice zvažuje nákup či pronájem dalších zařízení k měření rychlosti aut a dodržování příkazu „Stůj“ na křižovatkách a dodržování světelné signalizace. Jste vy osobně pro? A kolik bude město letos z rozpočtu investovat do infrastruktury?

Na základě našich zkušeností s tím, že řidiči ve městě často porušují povolenou rychlost a projíždějí křižovatkami na červenou, jsme zadali vypracování analýzy situace v Chomutově a navržení možných řešení. Chceme především pro chodce bezpečné ulice, a proto budeme muset přistoupit k represi těch, kteří porušují pravidla.

Město Chomutov každoročně investuje do infrastruktury, jenom pro letošní rok, co se týče komunikací, máme v plánu rekonstrukci velmi využívané komunikace v Mostecké ulici za 9,3 milionu korun. Na prázdninové měsíce jsou naplánované druhé etapy rekonstrukcí, které začaly už v loňském roce. Kompletní rekonstrukce Kostnické ulice v části od Václavské do Jiráskovy přijde letos na 9,4 milionu. Druhá část rekonstrukce Beethovenovy ulice bude stát dalších 8 milionů a chystá se i zpevnění pojízdné plochy v Bělohorské ulici za 3,3 milionu korun. Tolik v číslech, ale chtěl bych se zastavit například u Beethovenovy ulice, kde první návrhy vzešly právě od dětí, jež navštěvují zdejší školu. Přišly s návrhy na dopravní úpravy silnice před školou, aby pro ně byla bezpečnější. Na základě toho jsme návrhy na přechody s ostrůvky a zálivy pro parkování zahrnuli do rekonstrukce celé ulice, v loňském roce nás vyšly práce na 7,5 milionu korun. Takže nejen represí, ale i prevencí chceme dosáhnout bezpečnějších ulic pro občany.

Město na konci roku 2011 zakázalo hazard na území celého města s výjimkou čtyř míst, avšak ministerstvo vyhlášku města nerespektovalo a zavedlo tříleté přechodné období, ve kterém ponechalo povolené automaty plně v provozu. Na konci loňského roku Nejvyšší správní soud však potvrdil správnost postoje města v regulaci hazardu a ministerstvo tak musí vyhlášku města respektovat. Jsou teď nyní již automaty odstraněny? A neuvažujete o celkovém zákazu hazardu ve městě?

Ministerstvo zatím neomezilo provoz herních terminálů, proto jsme přistoupili k dalšímu kroku a vydali jsme vyhlášku, která omezuje provoz těchto přístrojů pouze na dobu od osmi do čtrnácti hodin. Začátkem roku na tuto změnu byli všichni provozovatelé upozorněni, od února začala správní řízení, ve kterých za nedodržování vyhlášky mohou padat tvrdé postihy až do výše 200 tisíc korun za každý přístroj. Osobně si myslím, že plošný zákaz hazardu by jej posunul do ilegality, takže je lepší, když je soustředěn do konkrétních míst, která může mít město s městskou policií pod kontrolou.

Soudy všech stupňů postupně potvrzují, že město má právo na svém území hazard regulovat a tedy i takto snižovat problémy gamblerství a s ním spojených sociálních problémů a kriminality, které mají zase dopad na město samotné. 

Dle vašich slov je město úspěšné v čerpání evropských dotací. Co podle vás stojí za tímto úspěchem? Máte nějaký tip pro ostatní primátory či starosty, kteří řeší opačný problém? A Co nyní říkáte na pozastavení dotací kvůli problémům které má ČR s jejich čerpáním?

Úspěch Chomutova v získávání dotací je především v dobré přípravě. Podle potřeb města máme připravený zásobník projektů, sledujeme všechny vyhlášené dotační tituly a snažíme se o jejich využití. Kromě velkých projektů, jako byly kulturně sportovní areál na Zadních Vinohradech a revitalizace sídlišť, máme připravená například zateplení škol, nová parkovací místa, rekonstrukce komunikací, obnovu parků, dětská hřiště, prostory pro volný čas. Město však kromě spoluúčasti investuje i do staveb nepodpořených dotacemi.

Pozastavení dotací je problémem, který doufám bude v blízké době vyřešen. Chomutov eviduje neproplacené evropské dotace přes 300 milionů korun po lhůtě splatnosti. Ukončili jsme stavby, splnili všechny smluvní podmínky vůči poskytovateli dotace a nadále plníme veškeré závazky plynoucí z projektů, jako jsou například monitorovací zprávy. Neoprávněným zadržením prostředků již městu vznikla škoda ve výši milionu korun, které jsme museli použít na placení úvěru, kterým jsme stavby předfinancovali. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …