Přistálo izraelské letadlo. A zase odletělo. Scéna se prý opakuje v různých zemích

05.11.2023 12:06

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant Palestincům v Pásmu Gazy sdělil, jak mohou zkrátit válku. Pokud ho nevyslyší, ministr obrany židovského státu ujistil všechny, že armáda i tak dosáhne svých cílů. Palestinští teroristé z hnutí Hamás tvrdí, že asi 60 rukojmích se pohřešuje kvůli izraelským útokům v Gaze. Není přitom bez zajímavosti, že nevlastní dcera viceprezidentky USA Kamaly Harrisové Ella Emhoffová na sociální síti Instagram sbírá peníze „na podporu naléhavé pomoci dětem z Gazy“.

Přistálo izraelské letadlo. A zase odletělo. Scéna se prý opakuje v různých zemích
Foto: repro Twitter
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová v rozhovoru na CNN

Yoav Gallant, Izraelský ministr obrany, vystoupil po setkání s vojáky na jihu Izraele na tiskové konferenci a oznámil světu, že v očích vojáků židovského státu viděl odhodlání provést v Gaze to, co bude třeba. Prohlásil, že mu vojáci v záloze řekli, že jsou připraveni „bojovat až do vítězství“. „Pokud to bude trvat rok, Izrael musí misi dokončit,“ zaznělo. Na slova izraelského ministr obrany upozornil server Times of Israel.

Vojáci podle něj ničí bunkry teroristů i jejich tunely. „Jsou tady bojovníci, kteří jsou připraveni udělat všechno,“ uvedl Gallant na tiskové konferenci. „Toto odhodlání charakterizuje celou izraelskou populaci,“ dodal s tím, že vojáci postupují krok za krokem a eliminují jeden prapor Hamásu za druhým. Přislíbil, že se izraelští vojáci dostanou až k náčelníkovi Hamásu v Gaze Yahya Sinwarovi a odstraní ho. „Pokud se tam obyvatelé Gazy dostanou před námi, zkrátí to válku,“ naznačil.

Gallant také jasně uvedl, že Izrael nemá žádný zájem na válce s Hizballáhem, ale pokud bude třeba, Izrael se podle něj ubrání i na této frontě. Pokud podle něj vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh „udělá chybu“ a rozhodne se vstoupit do války, „zpečetí osud Libanonu“, pronesl varovně Gallant. Slíbil, že „na konci války v Gaze už žádný Hamás nebude. Už nebude žádná bezpečnostní hrozba z Gazy vůči Izraeli a Izrael bude mít absolutní svobodu podniknout jakékoli bezpečnostní kroky proti komukoli, kdo zvedne hlavu v Gaze [k ohrožení Izraele].“

Mezitím v Egyptě přistálo soukromé Izraelské letadlo, které podle serveru listu Haaretz využívají vysocí představitelé Izraele. Po půl hodině se stroj znovu odlepil od země a zamířil z Egypta zpět do Izraele. Před časem totéž letadlo přistálo v Kataru. Ukázalo se, že v něm seděl šéf Mossadu David Barnea, který v Kataru vedl různá jednání.

Palestinští teroristé z hnutí Hamás tvrdí, že asi tak 60 rukojmích z původních 240, které teroristé unesli z izraelského území do pásma Gazy, se pohřešuje kvůli izraelským útokům v Gaze.

Není přitom bez zajímavosti, že nevlastní dcera viceprezidentky USA Kamaly Harrisové Ella Emhoffová na sociální síti Instagram sbírá peníze „na podporu naléhavé pomoci dětem z Gazy“. Její otec, Doug Emhoff , je Žid. Na sbírku nevlastní dcery viceprezidentky USA upozornil server The New York Post.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…