Proč by to teď Čína dělala? Nové info k Tchaj-wanu. A vina za Ukrajinu

18.03.2022 12:46

Sinolog Rudolf Fürst ve vysílání ČT popsal pozici Číny v ruské invazi na Ukrajinu a prozradil, zda by se teď Tchaj-wanci měli bát, že Čína využije mezinárodní situace a vrhne se na ostrov, který považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Proč by to teď Čína dělala? Nové info k Tchaj-wanu. A vina za Ukrajinu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Sinolog Rudolf Fürst byl hostem ve vysílání ČT

Jen pár hodin po tom, co ruský prezident Vladimir Putin 24. února nařídil rozpoutat válku proti Ukrajině, se v USA vyrojily komentáře, zda Čína nevyužije války v Evropě k tomu, aby se vrhla na Tchaj-wan, který považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Tchaj-wanci zdůrazňuji, že se sami cítí jako svébytný národ a nikoli jako součást Číny.

Sinolog z Institutu mezinárodních vztahů Rudolf Fürst tři týdny po začátku ruské agrese proti svobodné Ukrajině ve vysílání ČT poznamenal, že pozice Tchaj-wanu je jiná, než pozice Ukrajiny, protože ostrovní stát požívá výslovné vojenské ochrany ze strany spojených států, s čímž by Čína musela počítat.

„A že by chtěla jít do otevřeného vojenského konfliktu s USA zrovna letos, když se na podzim čeká sjezd strany, musí se řešit budoucí strategie a narůstající ekonomické problémy. Musí se řešit personální obsazení příštích vlád a další globální problémy. A že by zrovna v tuto chvíli měla Čína důvod vpadnout na Tchaj-wan, k tomu Čína nemá důvod, protože ekonomická síla Číny je taková, že Tchaj-wan už je stejně nějakým způsobem integrován,“ poznamenal odborník.

Pokud jde o ruskou invazi na Ukrajinu, tu Čína chápe jako střet Ruska s USA a nemá zájem se v tomto střetu angažovat. „Že by Čína byla ochotna zaplétat se do konfliktu, na kterém nemá zájem, to od ní Rusko prostě nemůže čekat. Ona má Čína sama velmi pozoruhodné angažmá na Ukrajině. Ona tam proinvestovala a napůjčovala asi 8 miliard dolarů. Má tam celou řadu velkých projektů. Ukrajina je důležitý ekonomický partner Číny, takže čínská pozice stojí někde úplně jinde a je tady obrovské riziko toho, že bude konfrontována s tím, jak poroste počet obětí války. Že se s tím ta Čína sveze. Vedle toho je tu tlak ze strany USA na Čínu, ale podle Číny jsou Spojené státy za konflikt na Ukrajině spoluzodpovědné,“ uvedl analytik.

„Pokud jde o dodávky zbraní, tak ty dodává na Ukrajinu Západ a dá se očekávat, že Putin bude žádat Čínu o dodávky zbraní, ale pro Číny by to bylo značně riskantní,“ upozornil.

„Devastace území Ukrajiny není v čínském zájmu, protože Čína má na území Ukrajiny tisíce lidí a stojí o rozvíjení vztahů s touto zemí,“ pokračoval.

Dal najevo, že Čína musela vědět o chystané ruské invazi. „Netroufám si spekulovat, ale nedovedu si představit, že by to Čína nevěděla, když se to všeobecně vědělo po celém světě,“ poznamenal. „Ale těžko si lze představit, že by Čína věděla, jakým způsobem se ten konflikt bude vyvíjet. Myslím, že i v Pekingu je to zdržené původně plánované rychlé akce vnímáno jako něco, s čím nepočítal ani sám Putin,“ poznamenal odborník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …