Rána Černochové. „Češi na válku nejsou připraveni.“ Z důležitých úst

23.11.2022 8:00 | Ze sítí

„Bůh s námi!“ Přesně taková slova zní po zhlédnutí výstupu z velitelského shromáždění od vojenských expertů. Zbrojní analytik Jaroslav Štefec se po akci zhrozil nad stavem naší armády a po projevu ministryně obrany Jany Černochové (ODS) si vzpomenul na zvolání ze starých českých pověstí: „Běda mužům, kterým žena vládne!“ Projev ministryně obrany však prý nebylo ani zdaleka tím nejhorším. Dle bývalého náčelníka Generálního štábu Jiřího Šedivého může naše armáda na účast v případném rozsáhlejším konfliktu, o kterém se na velitelském shromáždění mluvilo, rovnou zapomenout.

Rána Černochové. „Češi na válku nejsou připraveni.“ Z důležitých úst
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jmenování brigádního generála Ing. Karla Řehky, ředitele sekce logistiky Ministerstva obrany, do hodnosti generálmajora

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
Na úterním velitelském shromáždění od náčelníka generálního štábu Karla Řehky zaznělo, že pokud by začal střet mezi Ruskem a NATO, Česka se to dotkne okamžitě a naše armáda by v případě konfliktu byla aktivním účastníkem od první minuty, a proto si musí zachovat zkušenosti z protiteroristických operací.

„Nemusíme se přesvědčovat, že eskalační potenciál války na Ukrajině stále roste. Vyloučit nelze ani ty nejvážnější scénáře,“ řekl na shromáždění Řehka podle ČTK, byť doplnil, že si nemyslí, že by válka mezi Ruskem a NATO byla pravděpodobná.

Dle prezidenta Miloše Zemana, jenž byl před březnovým koncem mandátu na velitelském shromáždění naposledy, je nezastupitelná účast našich vojáků v misích NATO. „Uznávám princip teritoriální obrany, ale pokud neseme spoluodpovědnost i jako členové NATO za světovou, a nikoli pouze vlastní bezpečnost, pak účast našich vojáků na těchto misích je nezastupitelná,“ prohlásil prezident a spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) vyjádřil plnou podporu Ukrajině při její obraně před ruskou agresí.

Ministryně Jana Černochová (ODS) pak během shromáždění zdůraznila, že je česká bezpečnost dosti spjata s tím, jak válka na Ukrajině skončí a ubezpečila, že česká materiální i politická podpora napadené zemi neustane.

Od ministryně zároveň dorazil i apel na nutnost rychlé modernizace armády, zvyšování jejích bojových schopností nebo připravenost na nové hrozby.

Shromáždění bezpečnostních špiček státu zdaleka neuklidnilo všechny vojenské experty. Zbrojní analytik Jaroslav Štefec po zhlédnutí výstupu z velitelského shromáždění neskrýval zděšení. „Bůh s námi!“ napadá ho.

„To je partička v čele dnešního velitelského shromáždění toho, čemu se čistě ze zvyku říká ‚Armáda české republiky‘ a co by mělo být podle zákona schopno bránit tuto těžce zkoušenou zemi a nás, její občany!“ komentoval projevy lídrů naší obrany a armády.

Jediné, co jej prý „při pohledu na tu bídu a zoufalství“ kromě povzdechů napadá, je prý zvolání známé ze starých českých pověstí: „Běda mužům, kterým žena vládne!“

„Abych snad nebyl obviňován ze sexismu nebo nějaké genderové nevyváženosti, dovolím si ho lehce upravit: ‚Běda mužům, kterým vládnou zaprodanci a baby!‘“ dodal.

Řehka, pro kterého bylo úterní vystoupení na velitelském shromáždění prvním ve funkci náčelníka generálního štábu, ovace také nesklidil. Naopak.

Dle Štefce je právě Řehka totiž „úplně největší katastrofou pro bezpečnost ČR“. „Pečlivě jsem si pročetl jeho slova a plyne z nich jediné – nezná ani zákony tohoto státu, ani (což je překvapivé) znění Severoatlantické smlouvy. A co je podstatné, má jen velmi mlhavé ponětí o tom, co je vlastně armáda, jak by měla fungovat a co je třeba udělat pro její obnovu,“ shrnuje zbrojní analytik své poznatky ze včerejšího velitelského shromáždění.

Bezpečnostní analytik a bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý pak v rozhovoru pro Radiožurnál také zmínil obavy o naši bezpečnosti. V případně rozsáhlejšího konfliktu by dle něj měla naše armáda problém. „Je potřeba říct, že po řadě let, kdy se armádě omezoval rozpočet, je sice armáda konstruována na účast ve větším nebo rozsáhlejším konfliktu, ale ve své podstatě nemá dotaženou spoustu projektů, které jsou velmi často označovány za klíčové z hlediska modernizačního,“ naznačil a jmenoval, že například brigáda rychlého nasazení začala svoji modernizaci již někdy v roce 2006 a přitom do současné doby nemá dozbrojen svůj třetí prapor nebo servisní vozidla.

„Nejenom armáda, ale i politická reprezentace se soustředila především na to, abychom měli armádu připravenou na zahraniční mise,“ nastínil Šedivý, kam šla pozornost v minulosti.

Ke slovům premiéra Fialy, že je aktuální ruské napadení Ukrajiny „kombinaci konvenčních a hybridních útoků“ Šedivý zdůrazňuje, že by strategické dokumenty měly jasně počítat s tím, že „budoucí válka a obranné strategie musí být mnohem více propojeny se společností“. „Náčelník generálního štábu i upozornil na to − a to není nic nového, ta debata se odehrává několik let – že tato společnost není připravená převádět jak tu vlastní společnost jako takovou, tak ani průmysl do podoby válečné ekonomiky,“ poukázal Šedivý s tím, že nemáme ani efektivně vyřešen způsob mobilizace naší armády.

„To se začne odehrávat až v krizovém stavu ohrožení státu, což je strašně pozdě,“ míní. Důležité je podle něj také mít kvalitní a výkonné Státní hmotné rezervy.

Aktuálně je prý třeba dokončit modernizaci armády v celé řadě projektů a vše prý nemůže zůstat jenom na té úrovni, že „se doplní jenom bojové jednotky a není žádný systém doplňování a úhrady ztrát“.

„Pokud armáda toto nebude mít, tak se nemůže účastnit, jak říká náčelník generálního štábu Karel Řehka, rozsáhlejšího konfliktu, protože jednoduše nebude mít jak nahrazovat ztráty, které vzniknou na bojišti. A to je mimochodem i otázka schopnosti českého obranného průmyslu,“ zpochybnil, že by se česká armáda mohla zúčastnit rozsáhlejšího konfliktu, o kterém na velitelském shromáždění hovořil Řehka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…