Regulace zprostředkování energií sepsaná STAN u vlády asi narazí

15.12.2019 11:40

Zpřísnění podmínek práce zprostředkovatelů obchodu s energiemi, jak je navrhli poslanci opozičního hnutí STAN, vláda patrně odmítne. Návrh předpokládá, že zprostředkovatelé by museli mít licenci Energetického regulačního úřadu. Kabinet dá podle podkladů pro pondělní schůzi přednost jinému řešení ochrany zákazníků před takzvanými energetickými šmejdy. Chystá je Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Regulace zprostředkování energií sepsaná STAN u vlády asi narazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jediným bodem programu mimořádné schůze sněmovny bylo vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše

Ministerstvo předpokládá registraci zprostředkovatelů. Podmínky jejich činnosti by měly být podle jeho vyjádření přísnější, než navrhují poslanci STAN. Zprostředkovatel by musel spotřebiteli poskytnout smlouvu o dodávkách energie v písemné podobě, musel by mu sdělit všechny ekonomické informace, které s ní souvisejí, i podmínky ukončení smlouvy. „To zajistí spotřebitelům lepší orientaci ve výběru smluvního dodavatele, než je tomu u poslaneckého návrhu,“ uvedlo ministerstvo.

Zprostředkovatelé obchodu s elektřinou nebo plynem by museli mít podle návrhu STAN nejméně středoškolské vzdělání s maturitou, museli by být bezúhonní a nesměli by dlužit státu na daních nebo odvodech. Za udělení licence by platili 10.000 korun. Zákazníkům by zprostředkovatelé byli povinni poskytovat pravdivé a úplné informace o podmínkách dodávek energie. Lidem, kteří by zprostředkovávali smlouvy na dodávky energií bez licence, by hrozila až stotisícová pokuta.

Dodavatelům energií by novela zakázala účtovat sankce při zákonném odstoupení od smlouvy nebo při její výpovědi. Po uzavření nebo změně smlouvy by zákazníkům museli poskytnout její písemné vyhotovení a poučení o jejich právech s možnostmi odstoupení. Smlouvy na dobu určitou by mohly být nejdéle na tři roky, po této době by se na ně hledělo jako na smlouvy na dobu neurčitou.

Novela navazuje na jiný návrh poslanců STAN, který by dal obcím pravomoc zakázat podomní prodej plynu a elektřiny. Rovněž tuto předlohu vláda podle podkladů odmítne. Z vyjádření vládních legislativců vyplývá, že restrikce by se týkala držitelů licence podle energetického zákona, přičemž problém představují zprostředkovatelé. Tito zprostředkovatelé působí na základě živnostenského oprávnění a obce mohou jejich činnost zakázat podle vládních právníků už nyní. Praxe je podle nich ale taková, že zprostředkovatelé případné zákazy obce nerespektují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…