Řidič kamionu, který bojuje za uprchlíky, promluvil: Přijměme syrské sirotky. Je normální pomáhat i tmavým dětem

09.11.2019 11:21

Řidič kamionu Jaroslav Miko, bojující za práva uprchlíků v rámci iniciativy Češi pomáhají, zasedá také k jednacímu stolu s předními politiky v zemi, aby je přiměl pomoci například syrským sirotkům. „Politici musí říct, že normální je dětem pomáhat. I těm tmavým,“ říká v rozhovoru pro Seznamzprávy.cz s tím, že atmosféra v české společnosti se poslední roky zhoršuje.

Řidič kamionu, který bojuje za uprchlíky, promluvil: Přijměme syrské sirotky. Je normální pomáhat i tmavým dětem
Foto: JK
Popisek: Akce na podporu přijetí padesáti syrských sirotků na hlavním nádraží

Přijetí 40 sirotků by podle Mika zlepšilo naši pověst v zahraničí a narovnalo by to hodnoty v české společnosti. „Představme si taky, že my jsme to konkrétní dítě a zachránili by jenom nás. Z tohoto úhlu pohledu má najednou ta pomoc obrovskou hodnotu,“ dodává s tím, že nevidí jediný racionální důvod, proč ty děti nepřijmout. 

Velkou roli hrají v ovlivňování názorů na migraci ve společnosti politici. Jsme prý doslova v začarovaném kruhu. „Politici touží po hlasech voličů, a tak v lidech podněcují strach. A na to zas reaguje společnost. Musí se proto změnit hlavně to, jakým způsobem se politici vyjadřují. Stát není schopný pochopit, že pomáhat dětem je normální – a to i těm tmavým. Vždyť na tom stojí základní lidské hodnoty,“ zdůrazňuje aktivista.

Právě politici by podle jeho slov přitom měli lidem vysvětlit, že přijetí těchto dětí je i v zájmu naší bezpečnosti. „Co asi vyroste z dětí, které jsou v táborech zneužívané, a to i sexuálně. Pohybují se mezi gangy a musí žebrat?“ ptá se Miko, který uprchlický tábor na řeckém ostrově Lesbos viděl na vlastní oči. „Ten stav je šílený – i děti tam páchají sebevraždy,“ říká.

Co se týká projevů nenávisti, atmosféra se prý za poslední roky mnohonásobně zhoršila. „Ta nesnášenlivost tady vždycky byla, ale lidi si to řekli jen doma v obýváku. Ti, kdo se o tom bavili veřejně, šli rozeznat podle vzhledu. Ale dneska na Facebooku i maminky a tatínci posílají Romy do plynu,“ uzavírá Miko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…