Ruské ztráty, ty skutečné. 12 tisíc vojáků. A Ukrajina? V Německu se bojí

25.01.2023 17:17

Ve válce na Ukrajině podle aktuálních zdrojů padlo nebo bylo zraněno už přes 110 tisíc ruských vojáků. Ověřená čísla ovšem hovoří o dvanácti tisících padlých, odhady jsou ale mnohem vyšší. Na ukrajinské straně jsou však podmínky horší. Podle německé zahraniční zpravodajské služby BND aktuálně v těžkých bojích ztrácí trojciferné množství vojáků každý den.

Ruské ztráty, ty skutečné. 12 tisíc vojáků. A Ukrajina? V Německu se bojí
Foto: Repro Twitter @Podolyak_M
Popisek: Hroby objevené po ruské okupaci Izjumu

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42147 lidí
Za necelý rok od vstupu ruských vojsk na území Ukrajiny jsou ztráty na obou stranách konfliktu obrovské. Podle údajů ruskojazyčné BBC už bylo vyřazeno na 110 tisíc ruských vojáků. Na základě otevřených zdrojů s jistotou padlo 12 200 ruských vojáků. Většinu mrtvých za poslední tři měsíce tvořili mobilizovaní a dobrovolníci. Ovšem mobilizovaných padlo jen 800, z toho

Podle zdrojů BBC, které například monitorují ruské hřbitovy v desítkách lokalit, je ve skutečnosti číslo dvakrát vyšší. „Předpokládáme, že náš seznam může obsahovat nejméně o 40–60 % méně jmen zemřelých, než kolik jich je v Rusku skutečně pohřbeno. K tomuto závěru jsme dospěli na základě studia situace na hřbitovech ve více než šedesáti ruských lokalitách,“ uvádějí zdroje BBC.

Podle nejkonzervativnějších odhadů tak Rusko při invazi na Ukrajinu mohlo ztratit více než 24 000 lidí. Celkové nenahraditelné ztráty Ruska, tedy počet zraněných, mrtvých, zajatých nebo nezvěstných příslušníků armády, mohou činit nejméně 110 000 osob.Tento údaj vychází z pozorování amerického Centra pro námořní analýzy, podle kterého na každého ruského vojáka zabitého během války na Ukrajině připadá v průměru asi tři a půl zraněného.

Ukrajinské ministerstvo obrany uvádí podobná čísla, počítá dokonce s více než 122 tisíci vyřazenými Rusy, k tomu přidává také počty zničené techniky, jako je přes tři tisíce tanků, přes šest tisíc obrněných vozů nebo v součtu téměř 600 helikoptér a stíhaček.

Situace na straně ukrajinské armády je jiná. V říjnu informovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, že bylo od začátku války na Ukrajině zabito více než 100 tisíc ukrajinských vojáků. Toto prohlášení pak stáhla, video se nakonec vysílalo bez údajů o ukrajinských ztrátách.

Těžké chvíle zažívá ukrajinská armáda podle německé zahraniční zpravodajské služby BND v aktuálním boji o město Bachmut na východě země. „Ukrajinská armáda ztrácí každý den trojciferný počet vojáků,“ uvedla BND na tajném zasedání v Bundestagu podle informací deníku Spiegel.

BND rovněž varovala, že dobytí Bachmutu ruskými silami by mělo významné důsledky, neboť by Rusku umožnilo další postup. Ačkoli jsou i ruské ztráty v bojích u Bachmutu značně vysoké, podle zprávy BND to nehraje žádnou roli ve válečné taktice vedení ruské armády, které si v okolí Bachmutu počíná nemilosrdně a „vrhá vojáky vpřed jako potravu pro děla“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dva měsíce a bude po ukrofrašce. A co je důležité, Rusko americe neukázalo nic z nových zbraní!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHanees , 25.01.2023 18:20:15
Že by konečně pravda? Už i ten europarchant zdechovský kvákal, že ukrajině dochází lidské zdroje. Jen úplný blbec může věřit kecům, že ukrajina vítězí nad Ruskem. Ono je to ale ještě horší, Rusko vítězí nad NATO!!!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…