Rusko ukázalo na vražedkyni Duginové. Stopa prý vede k praporu Azov. Ale ledacos na tom nesedí

22.08.2022 22:20

Ruská tajná služba FSB obvinila ukrajinské zpravodajské služby z vraždy Darji Duginové. Azovští bojovníci však zapojení pluku do její vraždy odmítají. Ukrajinská občanka Natalja Vovková, kterou Rusko z činu viní, členkou pluku není. Důkazy, které FSB poskytla ani ne dva dny po události, navíc vypadají nevěrohodně, píší o tom Novinky.

Rusko ukázalo na vražedkyni Duginové. Stopa prý vede k praporu Azov. Ale ledacos na tom nesedí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Znak Federální služby bezpečnosti (FSB)

Média napojená na Kreml zveřejnila v pondělí otisk údajného občanského průkazu Vovkové. Neuvádějí ale, jak se vyšetřovatelé k jejímu osobnímu dokladu dostali. Tvrdí, že Ukrajinka je údajně členkou démonizovaného pluku Azov.

Původní zdroj ZDE.

Podle pluku to není pravda. Na tiskové konferenci jeden z vojáků Azovu upozorňuje, že na dokumentech, které se v prokremelských médiích objevily, je žena v uniformě Národní gardy a ve služebním průkazu stojí, že je vojákem jednotky 3057.

 

 

„Dokumenty, které protistrana ukazuje, jsou dokumenty osoby, která není vojákem pluku Azov. Všechny naše dokumenty jsou pořízeny s našimi karikaturami,“ uvedl voják, který dále vystupuje pod přezdívkou Wikipedia.

 

 

„Průkazy této ženy se povalovaly někde v archivu na území vojenské jednotky 3057 v Mariupolu. To znamená, že nepřítel tyto doklady našel a nyní je vydává za důkaz. Jde o narychlo sestavený a nedomyšlený padělek,“ vysvětluje voják.

Předložený průkaz Vovkové navíc přestal být platný kvůli změně rodinného stavu – vdala se. Azov uvádí, že v pluku nebojuje žádná žena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …