Růžička stále touží po předsedovi Senátu: Kubera se scházel s Kellnerem, to není správný postoj. Zemanovi Senát překáží

07.02.2020 7:36

První místopředseda Senátu Jiří Růžička zvolený za hnutí STAN dal po nenadálém skonu Jaroslava Kubery (ODS) najevo, že by chtěl horní komoru vést po tomto politickém velikánovi, který na sebe poutal tolik pozornosti. Podle Růžičky nastala situace, kterou vůbec nikdo nepředpokládal, velmi smutná situace, ale když už k ní došlo, rád by sehrál roli jakéhosi svorníku v opozici. Opozice prý často mluví o spojování, ale málo pro to dělá.

Růžička stále touží po předsedovi Senátu: Kubera se scházel s Kellnerem, to není správný postoj. Zemanovi Senát překáží
Foto: archiv Jiřího Růžičky
Popisek: Jiří Růžička, senátor za TOP 09 a STAN

V mé osobě se nabízí člověk, který je nestraníkem, kandidoval za TOP 09, STAN a s podporou KDU-ČSL, což jsou všechny ty strany, které o tom společném postupu rády mluví, ale méně pro něj dělají,“ poznamenal Růžička v Českém rozhlase.

Uznal, že favoritem na post předsedy je v tuto chvíli šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil, ale jedním dechem dodal, že volba je tajná, takže nelze předjímat, jak dopadne. Zdůraznil, že klub STAN ho v kandidatuře jednomyslně podpořil. Po roce a půl v křesle senátora si prý obstojně osvojil to, jak horní komora Parlamentu funguje.  

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Pokud se stane předsedou Senátu, naváže na velmi aktivního Kuberu a bude pokračovat v absolvování různých schůzek. Nic se nezmění ani na plánované cestě na Tchaj-wan. Je to pro nás důležité ekonomicky, ale je to pro nás také otázka v postoji k lidským právům a myslím si, že v tomto máme v Senátu jasno,“ řekl Růžička s důrazem na to, že sami máme zkušenost s totalitním režimem, takže chápeme, co zažívá Tchaj-wan.   

„Na takovou zahraniční misi, která je svým způsobem kontroverzní, to si přiznejme, tak tam musí jet předseda. Samozřejmě, že se souhlasem Senátu.  

Senát jako celek může podle Růžičky hrát roli důstojné protiváhy jak Poslanecké sněmovně, tak Hradu, byť i Růžička uznal, že nový předseda Senátu nebude mít tak výjimečné postavení, jako měl právě Jaroslav Kubera. Už proto, že se znal s prezidentem Milošem Zemanem dlouhá léta a i přes rozdílné názory s ním dokázal vycházet. „Ten nový předseda nebude mít takové postavení, jako měl pan Kubera. Ale Senát jako celek může být důstojnou protiváhou jak prezidentovi, tak sněmovní politice.

Pakliže by se stal předsedou Senátu, prý by s prezidentem Zemanem komunikoval. „Jednal bych s ním jako se zvoleným prezidentem, který představuje nějaký názor, který mně často nevyhovuje, myslím si často něco jiného, ale myslím si, že je třeba, aby spolu lidé mluvili,“ pravil Růžička.

Vztah Zemana se senátory se prý nadále zhoršuje, protože pokud prezident tvrdí, že co pochází se Senátu, pochází od ďábla, nedělá správnou věc. „Prezident Zeman by rád prosadil své názory a ten Senát mu v tom překáží,“ poznamenal Růžička s poukazem na fakt, že v horní komoře má většinu stávající opozice, zatímco Miloš Zeman se nikdy netajil svými sympatiemi k premiéru Babišovi nebo koaliční ČSSD.  

Jednu věc Kuberovi přece jen vyčetl. Nelíbilo se mu, že se bývalý předseda Senátu sešel s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem sám, ještě předtím, že měl Kellner možnost vystoupit na jednání výboru pro zahraniční politiku a bezpečnost.

„Sešel se s ním skoro bych řekl až tajně, a to není správně. Když jsme mu to vytýkali, tak on se na nás s tím svým širokým úsměvem podíval a řekl : ‚Já jsem na něj byl, chlapi, strašně zvědavej.‘ Tak to si myslím, že není ten správný postoj. Já jsem rozuměl tomu, proč Pavel Fischer pozval pana Kellnera na jednání svého výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…