Senátor Fischer vytáhl Hitlera. Sportovcům nechce brát olympiádu, ale...

21.05.2021 10:51 | Zprávy

Senátor Pavel Fischer před televizními kamerami apeloval, aby čeští politici nejeli na zimní olympijské hry v Číně příští rok. V Číně totiž dochází k porušování lidských práv, Fischer konstatoval, že je v Číně pošlapávána ochrana práv menšin, která je přitom zakotvena i v Olympijské chartě. Olympijské hry mohou být také zneužity. Fischer v této souvislosti upozornil na nacistické hry z roku 1936, na čínské hry z roku 2008 a na ruské hry z roku 2014.

Senátor Fischer vytáhl Hitlera. Sportovcům nechce brát olympiádu, ale...
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Část senátorů žádá, aby čeští politici v roce 2022 nejeli na zimní olympijské hry do Číny, protože pokud se jich účastní, tak vlastně legitimizují čínský komunistický režim, režim, který porušuje práva vlastních občanů, např. Ujgurů.

Do skupiny takto smýšlejících senátorů patří i Pavel Fischer, který zavítal na CNN Prima News.

„My jsme nepřemýšleli o tom, jak zabránit sportovcům, aby šli soutěžit, to není náš obor, to je věc pro sportovní svazy nebo olympijský svaz. My jsme přemýšleli, jestli u toho musí být česká delegace, např. vlády, jejíž přítomnosti by mohlo být potom možné zneužít. Nebylo by to poprvé. Čína pořádala olympiádu už v roce 2008 a porovnali jsme si to s tím,  co tehdy slibovala, co nenaplnila a co se děje dnes,“ vysvětloval Fischer.

Proti Fischerovi seděl bývalý československý sportovec Imrich Bugár, stříbrný diskař z olympijských her v Moskvě 1980, které bojkotoval Západ. V roce 1984 na oplátku bojkotovaly sovětské satelity olympiádu v Los Angeles. V roce 1980 byl bojkot her vyhlášen kvůli sovětskému útoku na Afghánistán.

Sportovci, kteří žijí v olympijské vesnici, tam jsou podle Bugára proto, aby sportovali a podali ten výkon. V tu chvíli se soustředí na podání výkonu a ne na okolní politiku.

„Můj názor je takový, že politika do sportu nepatří,“ zdůraznil. „Aby tam nejezdili politici, tak proti tomu nic nemám, ale ať v tom nebrání těm sportovcům,“ dodal s tím, že sportovci se připravují 4 roky a bylo by špatně jim sportovní klání odepřít.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…