Senátor ODS neodevzdal majetkové přiznání. Zákon porušil už pojedenácté

16.07.2023 17:00

POLITICKÝ MONITORING Mladoboleslavský primátor a senátor Raduan Nwelati (ODS) měl podle zjištění serveru iRozhlas.cz již pojedenácté porušit zákon a opět neodevzdat své majetkové přiznání, ačkoliv mu to ukládá zákon. Politik tvrdí, že není schopen upřesnit, kolik má majetku v zahraničí a proto své majetkové přiznání raději nepodává.

Senátor ODS neodevzdal majetkové přiznání. Zákon porušil už pojedenácté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Raduan Nwelati

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Senátor Raduan Nwelati podle svého staršího vyjádření, na nějž server iRozhlas.cz odkázal i tentokrát, vysvětlil své opakované neodevzdávání majetkového přiznání s tím, že nemá o svém majetku dostatečný přehled a to mu brání majetkové přiznání podat.

„Nejsem schopen upřesnit údaje o majetku, který jsem vlastnil v Sýrii již před návratem do Česka v roce 1991, a také ty, které jsem dále získal dědictvím po otci v Sýrii,“ řekl serveru iRozhlas.cz politik syrského původu.

Upozornil, že pokud by tak nyní podal své majetkové přiznání, bylo by „špatné a neúplné“, jelikož by nezahrnulo nemovitosti vlastněné v zahraničí, a na radu právníků se proto rozhodl nepodat oznámení žádné. „Chybné a neúplné přiznání by mohlo znamenat dopuštění se trestného činu. Nepodání žádného je přestupek,“ uvedl.

Za neodevzdání majetkového přiznání politikovi hrozí dle zákona o střetu zájmů ve správním řízení pokuta od 1 tisíce do 50 tisíc korun, což je stejná výše jako při odevzdání přiznání s chybami.

Kolik musel politik zaplatit, úřad v Mnichově Hradišti, který o pokutě rozhodl, serveru nesdělil. „Správní orgán při udělování výše pokuty vzal v úvahu skutečnost, že MUDr. Nwelati opakovaně nesplnil povinnost podat oznámení o činnostech, majetku, příjmech a závazcích,“ napsala pouze referentka úřadu v Mnichově Hradišti.

Senátor již pokutu obdržel i loňském roce, avšak – přestože své majetkové přiznání nepodával ani předtím – dříve vyvázl bez postihu, jelikož mu k tomu pomohlo, že úřady věc včas neřešily a politik se tak kvůli vytížení úředníků, promlčení i chybě v zákoně v minulosti pokutě vyhnul. Pokutu nakonec musel zaplatit až v minulém roce za neodevzdání průběžného přiznání za rok 2020, které měl do centrálního registru nahrát do 30. června roku 2021.

Nwelati dříve uvedl, že do roku 2017 neměl s oznamováním svého majetku problém, jelikož tehdy oznamoval jen ten nově nabytý. „Problém nastal při změně zákona, kdy bylo nutné zadat veškerý majetek, a to i ten, který byl získán a vlastněn i v čase před politickou angažovaností a i válkou, která v Sýrii od roku 2012 probíhá,“ uvedl senátor ODS pro iRozhlas.cz v roce 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A jak podává pan senátor daňové přiznání?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCommon Decency , 16.07.2023 20:04:14
Nepletu-li se, v něm se uvádějí i příjmy ze zahraničí. On mu ten majetek v Sýrii nikdo nespravuje? Pěkně do tepláků a ona se mu paměť rychle vrátí? Jenže na to není politická objednávka. Vlk vlka nežere. Výmluva na válku jako hrom.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…