Šesticí squatterů ze Šatovky se policie zabývá ve zkráceném řízení, hrozí jim až dva roky vězení

15.02.2018 20:56

Případem šesti squatterů, kteří ve středu jako poslední opustili usedlost Šatovka v Praze 6, se policie zabývá ve zkráceném řízení. Podezírá je z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Policie všech šest lidí zadržela, podle vyjádření aktivistů v cele předběžného zadržení stále jsou. Policie to odmítla komentovat. Aktivistům hrozí až dva roky vězení.

Šesticí squatterů ze Šatovky se policie zabývá ve zkráceném řízení, hrozí jim až dva roky vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, deset ale odejít odmítlo a zůstalo na střeše budovy. V pondělí Šatovku opustili tři lidé, v úterý z domu odešel další muž. Policie je převezla na služebnu, předběžně zadrženi ale mohli být pouze 48 hodin. Dva z těchto squatterů jsou obviněni, ohledně dalších dvou bylo také zahájeno zkrácené řízení. Policisté původně informovali, že obviněni byli tři lidé.

Podle zástupce aktivistů již Obvodní soud pro Prahu 6 jednoho squattera potrestal dvouměsíční podmínkou s ročním odkladem, mluvčí soudu Zuzana Barochová to zatím potvrdit nemohla.

Zkrácené přípravné řízení podle trestního řádu znamená, že squatterům bylo sděleno podezření, nebyli obviněni. Do 14 dnů musejí policisté věc předložit státnímu zástupci. Ten pak soudu může předat návrh na potrestání. S podezřelými může být také sjednána dohoda o vině a trestu, nebo může policie případ odložit. Řízení před soudem má také zjednodušenou formu.

U dvou obviněných bude pokračovat trestní stíhání, které může vyústit až k podání obžaloby. Hrozí jim ale stejný trest jako dalším aktivistům.

Aktivisté dnes na podporu šesti zadržených svolali setkání před pražským policejním ředitelstvím v Kongresové ulici. V prohlášení na internetu dříve uvedli, že mají v úmyslu v Šatovce vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Představitelé městské části tvrdí, že jejich plány s budovou brzdí nutná změna územního plánu, na kterou čekají už sedmým rokem. Radnice chce v Šatovce vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory. Usedlostí se pravděpodobně budou zabývat místní zastupitelé na příštím zasedání 23. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…