Šídlo: Slyšel jsem, že Bobošíkovou, Okamuru a Dlouhého soud do voleb pustí

06.12.2012 21:33

„Je mi jedno, do čeho šiju. Šiju tam, kde je to důležité,“ prohlásil s úsměvem Jindřich Šídlo, komentátor Hospodářských novin v pořadu Hyde Park na obrazovce ČT 24. Současným vládním rošádám, ať už se jedná o možné dosazení předsedkyně strany LIDEM Karolíny Peake do čela resortu obrany či plánované slučování ministerstev, příliš nevěří. A přestože zjevně důvěru ve vládu ztrácí také voliči, pravice dle něj nezanikne.

Šídlo: Slyšel jsem, že Bobošíkovou, Okamuru a Dlouhého soud do voleb pustí
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Modrá knížka nesouvisí se schopností vést Ministerstvo obrany, ohradil se komentátor proti námitkám, že Peake nemá v daném oboru zkušenosti. Ministr by podle něj měl být politik, nikoliv voják. Ale silný ministr, který o danou oblast bude prosazovat zájem. „Překvapuje mě, s jakou lehkostí jí najednou ODS svěřuje resort, který býval její stranickou výkladní skříní,“ kroutil hlavou. Faktem podle něj je, že Peake není silnou politickou osobností, neboť její strana LIDEM nedisponuje hlubokým politickým zázemím.

Plánované slučování ministerstev v něm příliš velkou důvěru nevyvolává. Zrušení ministerstev totiž prý neznamená jen zrušit posty jednotlivých ministrů, ale zůstávají tam celé agendy a úředníci, jedná se tedy o velmi sofistikovaný úkol, na nějž politici nemají příliš času. „Proč by se mělo slučovat Ministerstvo zemědělství a životního prostředí? Protože se obojí odehrává venku?“ ptal se ironicky. Tento plán navíc naprosto přesahuje volební období, a proto zdůraznil, že by měla proběhnout patřičná dohoda s opozicí. K té však nedošlo.

Nelehký osud premiérů

Co se týče bývalého ministra obrany Alexandra Vondry, český stát by podle Šídlova názoru měl využít jeho politických zkušeností v diplomatické oblasti. „Takových lidí jako on tu příliš není,“ myslí si o něm.

Ve vládě Petra Nečase se od začátku jeho působení v roli premiéra vyměnilo podle propočtů komentátora 26 ministrů. Souvisí to podle Šídla s jeho pozicí, kdy v rámci své strany musí uzavírat i spojenectví, která nemají dlouhého trvání, ale v danou chvíli jsou potřebná. „Takový je osud premiérů,“ podotkl. Mezi ty, kteří dokáží ve své pozici ustát jakékoliv zemětřesení, patří dle jeho slov ministr financí Miroslav Kalousek. „Je jedním z nejschopnějších politiků v zemi, ať už to znamená cokoliv. Přežije snad úplně všechno,“ prohlásil.

Česká pravice nezemře

„Nemyslím si, že česká pravice zemře,“ reagoval na nedávný úspěch komunistů v krajských a senátních volbách. Otázkou ale podle něj zůstává, zda právě ODS je ukázka dobré pravice. „Nemyslím si, že voliči pravice přeběhnou k levici. Ale možné je, že ztratí důvod k těm volbám vůbec jít,“ poukázal na skutečnost, že komunisté získavají stále stejný počet hlasů, avšak jejich voliči jsou mnohem pilnější, co se účasti u voleb týče.

Pozoruhodnou skutečností je, že zatímco LIDEM jakožto nezvolená strana je trnem v oku nejen mnoha občanům, ale i členům parlamentu, nezvolená NS-LEV 21 je zjevně tolik neirituje. „Poslanci strany LIDEM ale byli zvoleni, mají svůj poslanecký mandát, i když původně za jinou stranu,“ připomněl Šídlo. „A Paroubkova nová strana je zřejmě natolik nevýznamná, že prostě lidem v parlamentu tolik nevadí.“

Přímá volba prezidenta se rušit nebude

Velmi diskutovaným je i osud prezidenta Václava Klause po vypršení jeho prezidentské funkce. Vrátí se do stranické politiky? Podle Šídla to není příliš pravděpodobné. „Ač je ve velmi dobrém fyzickém stavu, je mu už přes 70 let,“ uvedl. Do ústraní se však určitě podle něj nestáhne, zajisté bude činný ve veřejném prostoru, například bude přednášet pro studenty či publikovat další knihy.

První přímou volbu prezidenta republiky doprovázejí četné zmatky a nesrovnalosti. Že by ale vyústily v její budoucí zrušení a navrácení se k volbě nepřímé, Šídlo popírá. „Chtěl bych vidět stranu, která by na toto měla odvahu,“ míní. Co se však stát může, je odložení jejich termínu kvůli pozdnímu rozhodnutí Ústavního soudu ohledně námitek neúspěšných kandidátů. V souvislosti s nimi prý zaslechl, že Nejvyšší správní soud všem třem vyřazeným kandidátům, Tomiu Okamurovi, Vladimíru Dlouhému i Janě Bobošíkové, nakonec umožní se prezidentské volby zúčastnit.

Česko zažívá nejdelší recesi v historii. A vláda na tom má podle Šídla velký podíl. „Na poslední chvíli se snažit povzbuzovat lidi, že musí utrácet,“ podotkl. Problém české ekonomiky spatřuje právě v neochotě lidí vydávat své peníze za zboží. Do Řecka však podle něj má Česko naštěstí daleko, panuje tam zcela odlišná situce než zde.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…