Premiér Nečas: Lidé musí dostat objektivní informace o druhém pilíři důchodové reformy

06.12.2012 22:23

Předseda vlády Petr Nečas se dnes v Kramářově vile setkal s prezidentem Asociace penzijních fondů Karlem Svobodou a s představiteli penzijních fondů, které budou poskytovat služby v rámci druhého pilíře důchodové reformy. Účelem setkání byla vzájemná informace o přípravných činnostech před spuštěním tzv. II. pilíře důchodové reformy.

Premiér Nečas: Lidé musí dostat objektivní informace o druhém pilíři důchodové reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Předseda vlády uvedl, že lidé nemají dostatek objektivních informací o druhém pilíři důchodové reformy. S tím souhlasí i zástupci penzijních fondů. „My chceme skutečně zajistit objektivní informace. To znamená, že i vláda bude informovat občany o konkrétních faktech, které se týkají celého důchodového systému," řekl premiér. Vláda si podle něj uvědomuje, že úspěchem její práce na důchodové reformě není jen prosazení potřebné legislativy, ale i faktické zapojení veřejnosti do druhého pilíře.

„Jsem přesvědčen, že počet lidí, kteří se zúčastní II. pilíře se bude zvyšovat. Je potřeba opakovaně sdělit zástupcům mladší střední a mladší generace, že pokud se budou spoléhat pouze na státem organizovaný průběžný systém, tak velmi riskují, že v době svého stáří se budou pohybovat pod hranicí chudoby. Spoléhat se pouze na státem organizovaný průběžný systém pro mladší lidi je velký hazard a měli by rozložit riziko do více systémů, včetně II. pilíře," konstatoval předseda vlády.

Současné výdaje na důchody činí více než 9 % hrubého domácího produktu. I díky druhému pilíři se je podaří udržet v objemu kolem 10 % HDP. Bez zavedení druhého pilíře a bez reformních změn v pilíři prvním by tyto výdaje eskalovaly minimálně na úroveň 12 a více procent HDP, což by při současných hodnotách prohloubilo deficit důchodového systému o 80 miliard korun.

Důchodové spoření umožní nemalé části populace získat vyšší důchody v řádech až několika tisíc korun měsíčně, než pouze z průběžného systému. Úspory vytvořené ve druhém pilíři začnou v horizontu několika desetiletí také významným způsobem přispívat k udržitelnosti státního důchodového systému. V tomto horizontu budou totiž řádově statisícům seniorů vypláceny nižší státní důchody, než by odpovídaly budoucímu vývoji bez důchodové reformy.

Česká republika je jednou z mála bývalých zemí východního bloku, která doposud nezavedla druhý důchodový pilíř založený na penzijních fondech. V ostatních postkomunistických zemích, jako je například Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Polsko nebo Slovensko již tento pilíř penzijních fondů mají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Rusko i Čína stupňují svoje vlivové dezinformační operace. Petice proti

18:18 Exner (STAN): Rusko i Čína stupňují svoje vlivové dezinformační operace. Petice proti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dezinformacím a boji proti nim.