„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

08.05.2024 8:02 | Komentář

Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i iniciativa Trans*parent. Výuka o tom, že pohlaví je sociální konstrukt, vciťování se do coming outu, stojí v nové metodice, která se přenese do škol, kde se bude dětem předkládat jako fakta. „Ve školách budou prezentovány materiály, které zpochybňují existenci dvou biologických pohlaví a pletou malým dětem hlavy genderovou ideologií nebo vciťováním se do coming outu,“ píše Aliance pro rodinu. „Nechceme nic prosadit do vzdělávacího systému. Tyhle ambice nemáme,“ řekl v roce 2018 v České televizi Czeslaw Walek, ředitel Prague Pride. Ale časy se očividně mění a ambice rostou.

„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty
Foto: Printscreen ČT
Popisek: Czeslaw Walek

Aliance pro rodinu se podívala na novou metodiku ministerstva školství, která do škol zavádí výuku o genderu, transgenderu a pohlaví jako sociálního konstruktu. Pod značkou Prague Pride je k dispozici web UčímeoLGBT.cz, z kterého podle aliance nová metodika pro školy vychází. Web pro učitele na téma genderové, vztahové a sexuální orientace do školní výuky nabízí LGBT pohled na pohlavní roli i rodinu.

A tam už se aliance dostává k přímým doporučením. „Ponoříte-li se do útrob webu ucimolgbt.cz, objevíte sekci Jak přinést téma LGBT+ do školy… a v ní např. metodický list Člověk a příroda (biologie, fyzika). V komentáři pak stojí: ,Účelem aktivity je naučit se pomocí příkladů rozlišovat mezi pohlavím (biologická rovina) a genderem (sociální rovina) a diskutovat o významu tohoto rozlišování. O obou konceptech budou studující v rámci této aktivity diskutovat v hlubších souvislostech, a to včetně mýtů a stereotypů, které se k nim často vážou (např. existují jen dvě pohlaví atd.)‘,“ všímá si Aliance pro rodinu.

Aliance uvádí, že web zřizovaný spolkem Prague Pride doporučoval Národní pedagogický institut učitelům jako podklad pro metodiku výuky. „Materiál, doporučovaný školám Národním pedagogickým institutem (v jehož dubnovém newsletteru byl onen portál uveden v nabídce vzdělávacích programů) jako podklad pro učitele k výuce biologie, zpochybňuje existenci dvou pohlaví a označuje tuto skutečnost za pouhý mýtus či stereotyp!“ děsí se Aliance pro rodinu.

Národní pedagogický institut je přitom přímo řízenou organizací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Zajišťuje přenos vzdělávacích inovací z centrální koncepční úrovně do školské praxe v regionech. Vytváří rámcové vzdělávací programy pro předškolní, základní, základní umělecké a střední vzdělávání. Stará se o metodickou podporu škol a pedagogů a cílené vzdělávání pedagogických pracovníků. Významnou roli v podpoře škol v regionech mají krajská pracoviště. Institut spadá pod ministerstvo a nemá tedy podléhat aktivistickým tendencím. Přitom má jednat otevřeně a transparentně vůči veřejnosti.

Aliance: Děti mají být manipulovány

Na webu o LGBT je učitelům doporučované i učení o coming outu mladých gayů. A to v kapitole Člověk a společnost, vztahy ve škole. Metodický list doporučuje vcítit se do stavu mladého gaye před coming outem. „Nedospělé děti, které si teprve rovnají v hlavě poznatky o světě a sexualita je pro ně ještě zavřenou knihou, mají být takto manipulovány?“ ptá se Aliance pro rodinu.

Nyní vrcholí kampaň ministerstva školství, která má veřejnosti představit zásadní změny Rámcových vzdělávacích programů. Ale téma LGBT mezi nimi není. „Návrhy, jak ,přinést LGBT+ do školy‘ předmětem této debaty NEJSOU, o těch Národní pedagogický institut píše jako o hotové věci, jako o něčem samozřejmém, dávno známém! Jak je to možné?“ ptá se aliance.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HNUS! Takové instituce nemají ve škole co dělat!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseejet3 , 08.05.2024 11:04:24
Zrušit jim všechny dotace a je po nich!

|  15 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…