Situací kolem Pocheho se bude zabývat vedení ČSSD

09.07.2018 6:10

Nejužší vedení sociální demokracie dnes bude probírat situaci kolem ministerstva zahraničí, jehož řízením je dočasně místo nominanta ČSSD Miroslava Pocheho pověřen stranický šéf Jan Hamáček. Pocheho odmítá do čela ministerstva zahraničí jmenovat prezident Miloš Zeman. Předseda ČSSD Hamáček, který je současně ministrem vnitra, vedení dvou resortů označuje za dočasnou věc. Minulý týden prohlásil, že cestu k řešení problému kolem Pocheho by mohlo otevřít středeční hlasování Sněmovny o důvěře pro vládu.

Situací kolem Pocheho se bude zabývat vedení ČSSD
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Hamáček s místopředsedy a nejbližšími spolupracovníky dnes budou o situaci hovořit na jednání grémia ČSSD. Širší orgán v podobě předsednictva, které kandidáty ČSSD na ministry vybralo, dosud i přes výzvy některých straníků nesvolal. Podle původních plánů se mělo předsednictvo sejít až po prázdninách.

Anketa

Komu teď budete fandit na mistrovství světa ve fotbale?

4%
7%
5%
52%
hlasovalo: 4085 lidí


Pro změnu nominace na šéfa diplomacie se veřejně vyslovuje statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola, většina straníků včetně Hamáčka to však odmítá. Argumentují mimo jiné tím, že vnitrostranické referendum socialistů o vstupu do vlády se uskutečnilo až po zveřejnění jmen ministrů, takže straníci hlasovali už s vědomím toho, že Poche bude ve vládě.

Poche po uvedení Hamáčka do čela diplomacie oznámil, že na ministerstvu bude působit jako nehonorovaný politický tajemník. Výhrady prezidenta či KSČM ke své osobě označuje za zástupné a spor s Hradem za ukončený. Doufá, že hlava státu v budoucnu změní na jeho jmenování názor.

jzf hj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…