Skandál. Václav Klaus ml. obvinil Marka Bendu z nekalých praktik

19.06.2020 13:56

Youtuber Ondřej Tesárek, známý také pod přezdívkou „Bratříček“, si pozval na rozhovor zakladatele Trikolóry Václava Klause mladšího. Ten se napřed pustil do poslance ODS Marka Bendy a pak popsal, co by se asi tak stalo, kdyby dostal jako dar třeba jen tři kopějky z Ruska. Zákony jsou tu podle Klause nastaveny tak, že místo politických idejí jsou dnes kampaně soutěží udavačů a byrokracie. Prohlásil také, že někteří poslanci podle něj trpí schizofrenií.

Skandál. Václav Klaus ml. obvinil Marka Bendu z nekalých praktik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení nové parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Hned v úvodu se Klaus vymezil proti poslanci ODS Marku Bendovi. Prohlásil, že Benda jako sněmovní matador obchází podnikatele a přemlouvá je, aby Klausovu Trikolóru finančně nepodporovali.

On vždycky tak vyhlašoval, že Trikolóra ani nevznikne, že vůbec nebude existovat, a když teďka existujeme, tak zase vyhlašuje, že to jako skončí špatně. Tak mně to trošku připomíná, jako když říkali tomu Trumpovi, že nemá šanci získat nominaci a bla bla bla. Jinak pan Benda aktivně obcházel sponzory a snažil se je donutit, aby nám nepřispívali. Opravdu aktivně je jako obcházel, že si to jako nepřejou a tak. To je takovej nejvýznačnější lobbista ODS,“ pravil Klaus.

Zakladatel Trikolóry je přesto přesvědčen, že mělo smysl do toho před rokem jít a novou stranu založit, protože ODS se podle jeho názoru posunula hodně doleva. „Ta ODS šla strašně doleva za toho pana Fialy. Takový ty klasický členové z 90. let jsou jako na úbytě. Teďka já nevím, třeba pan Zahradil, kterej, že bych ho moc miloval, to nemůžu říct, ale je to jeden z těch národně konzervativnějších a už po něm zase jdou – takový ty stanovo-topkařský týpci. Taková ta stará garda, který to vedli od 30 procent k šesti, tak ti mě opravdu neměli rádi,“ řekl Klaus.  

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Já často v těch ekonomických věcech hlasuju. Jiný věci mě štvou. Je to jiná strana,  jiné hodnoty,“ uvedl Klaus. V ODS prý napřed čekali, zda neodejde sám, a nakonec byl vyhozen.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí
A když skončil v ODS, narazil na to, že už nemohl psát své komentáře na novinkách. Také šéf Trikolóry navíc narazil na zákonné limity kampaní. V tuto chvíli je to 90 milionů korun na jednu stranu a jedny volby. „Takoví ti dobráci vás sledujou, jestli to máte přiznaný. A jeden z důsledků toho je, že ten centrální manažer strany to strašně hlídá a jebe ty okresní manažery, že mu musí posílat faktury. Když by někdo chtěl z čísla deset na kandidátce uspět a udělat si lokální kampaň, musí to všechno hlásit. „Takže místo soutěže těch idejí je to soutěž dílem udavačů a dílem byrokracie a já nevím čeho všeho dalšího,“ rozčiloval se Klaus.

Klaus by limit 90 milionů rád zvedl na milionů 200. A kromě toho by rád prosadil, aby tyto peníze mohly pocházet jen z České republiky, a ne od různých zahraničních nadací. „Němci mají politické nadace, které jsou činné v 60 zemích světa. To není nic malýho. A upřímně si nepřeju, aby cizí politický strany ovlivňovaly dění tady,“ vypálil Klaus. „Kdybych já tady dostal tři kopějky z Ruska, tak tady okamžitě zrušej vysílání a pomalu mě zbavěj svéprávnosti, ale jiný ty nadace jsou OK. A já nechci, aby to takhle bylo,“ pokračoval zapáleně.

S novou stranou se chce pokusit posílit suverenitu českého Parlamentu. „Já upřímně nesnáším takřka nulovou suverenitu českého Parlamentu. To lidi většinou nevědí, ale 58 procent zákonů, které český Parlament přijme, jsou evropský směrnice,“ zaznělo z Klausových úst. Poslanci prý na jedné straně říkají, že s tím či oním nesouhlasí, ale pak pro implementaci evropských směrnic do českého právního řádu stejně hlasují. „Já jsem tam na ně právě řval, jestli netrpěj schizofrenií,“ popisoval své pocity ze Sněmovny Klaus. „Někdo, kdo je střelec a bytostně s tím nesouhlasí, ale pak pro to hlasuje, tak to mi přijde úplně jako z Marsu,“ nenechal se zastavit Klaus.

„To pak ať tady rovnou vládne Evropská komise a nějakej místodržící to tady vybubnuje,“ neskrýval své znechucení.

Klaus prý dává před EU prosazování českých zájmů např. ve Vietnamu, protože řada tamních lidi v Česku v minulosti studovala a podle Klause by stálo za to na tyto vazby navázat. „Je škoda, když tam je ta komunita, která k nám má vztah, tak je škoda nedělat nic,“ uvedl Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…