Smutek Albrightové na vlnách veřejnoprávního rozhlasu: V mé rodné zemi si myslí, že tam nemohou být imigranti

22.10.2018 18:45

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. A řeč byla mimo jiné o fašismu i o tom, jak chránit demokracii.

Smutek Albrightové na vlnách veřejnoprávního rozhlasu: V mé rodné zemi si myslí, že tam nemohou být imigranti
Foto: youtube.com
Popisek: Madeleine Albrightová na autogramiádě ke knize „Pražská zima"

„Sleduji, co se děje ve světě. Jsou takové události, před nimiž musí člověk varovat. Lidé dobře nerozumějí, jak důležitá je demokracie. Demokracie je těžká, a tak na tom musí každý pracovat,“ sdělila Albrightová úvodem.

„Dívala jsem se na Maďarsko, Polsko, Filipíny, Turecko a Venezuelu. Co se to tady vlastně stalo s demokracií, že se lidé otočili na to, aby měli diktátora? Je zkrátka takové rozdělení společností, lidé se zlobí na to, že někteří jsou bohatí, jiní chudí... A najednou se objeví nějaký lídr, nějaký vůdce, který si myslí, že se bude identifikovat s nějakou velkou grupou. Fašismus není ideologie, to je jen proces, aby někdo převzal moc...,“ zdůraznila Albrightová.

Anketa

Je dobře, že se v roce 1918 rozpadlo Rakousko-Uhersko?

56%
44%
hlasovalo: 10725 lidí
„Když je nějaký vůdce, který nedělá to, co je spravedlivé, musí se o tom mluvit. To, co se musí stát, je, že dobří lidé musejí kandidovat. A ti, co nekandidují, je musejí podporovat. To, co je těžké, je mluvit s lidmi, se kterými člověk nesouhlasí,“ dodala Albrightová s důrazem na mladou generaci. „Demokracie potřebuje lidi, aby pracovali, aby mohli odvolat lidi, kteří nedělají to, co oni chtějí...,“ zdůraznila Albrightová. 

A jak se podle Albrightové změnila politika, když je možné mnoho věcí řešit přes sociální sítě? „Žijeme v hrozně komplikované době,“ zdůraznila Albrightová a pohovořila o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, který rád využívá Twitter k tomu, aby oznámil důležité záležitosti. „Nerespektuje americkou ústavu a udělal to, o čem já mluvím. Identifikoval se s jednou skupinou a myslí si, že ti druzí lidé nemají práva,“ zkritizovala současnou hlavu Spojených států Albrightová.

„Důležité je, aby Amerika měla mezinárodní roli,“ podotkla Albrightová. „Doufám, že Demokrati převezmou Kongres,“ řekla také k nadcházejícím volbám Kongresu Albrightová. Podle jejích slov jsou jakékoliv volby vlastně obrazem toho, jak lidé smýšlejí o demokracii. Donalda Trumpa pak rozhodně nenazývá nejlepším člověkem, osobního favorita však nemá.

Poslechněte si pořad ZDE.

Závěrem pak Albrightová také hovořila o imigrantech. „Je mi smutno z toho, že v zemi, kde jsem se narodila, si myslí, že nemohou být imigranti,“ sdělila Albrightová. „I my jsme v Americe ztratili to, že nejsme morálními vůdci...,“ posteskla si Albrightová. „Země, které jsou jen s jednou skupinou, jsou slabší než ty, v nichž jsou různá etnika,“ uzavřela exministryně zahraničí USA s varováním, abychom nespadli zpět do starých špatných událostí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…