Sněmovna podpořila vládní návrh zrušit zákaz dodávek do Íránu

14.03.2017 20:57

Sněmovna dnes v úvodním kole podpořila vládní návrh na zrušení zákona o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru. Stejný návrh, se kterým již dříve přišli poslanci KSČM, poslanci loni v prosinci zamítli. Někteří poslanci tehdy chtěli vědět, jak se k takovému návrhu staví Izrael. Obdobné obavy z možného ohrožení Izraele zaznívaly i dnes, píše ČTK.

Sněmovna podpořila vládní návrh zrušit zákaz dodávek do Íránu
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Vláda ve svém návrhu uvedla, že navrhuje zrušení zákazu, protože s přihlédnutím ke zrušení sankcí v jaderné oblasti vůči Íránu je zřejmé, že hrozba poškození zájmů ČR už pominula.

Poslanec Zdeněk Soukup (ANO) neúspěšně navrhoval předlohu zamítnout. Zdůvodňoval to tím, že v reaktorech může vznikat jaderný odpad, který můžou zneužít teroristé. Zmínil se i o možném ohrožení Izraele. „Jsme-li dobrými přáteli Izraele, tak to se dobrým přátelům nedělá,“ uvedl. Kriticky se vyslovil i Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Předloha je podle jeho slov o tom, že „budeme dodávat jaderné technologie teokratickému ‚islámskému diktátorskému režimu‘“.

Milan Urban (ČSSD) naproti tomu argumentoval například tím, že na íránském trhu je příležitost uplatnit české výrobky. Vyspělé země už podle něj zákaz dodávek zrušily. Také předseda KSČM Vojtěch Filip varoval, že jinak by české firmy přišly o možnost podílet se na dodávkách pro tamní energetiku. Návrh před poslanci již dříve podpořil bývalý ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a také to zdůvodňoval pomocí českému vývozu.

Zákon o zákazu dodávek z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru.

V dubnu 2015 však dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě poté uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která před rokem ve zprávě uvedla, že Írán své závazky dodržuje. Také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) již dříve ve sněmovně prohlásil, že Írán své závazky plní.

Na předsedy poslaneckých klubů se letos v lednu obrátil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a vyzval je, aby zákon o zákazu zrušili. Argumentoval tím, že české firmy kvůli zákazu vývozu přicházejí o zakázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…