Špidla se vrací. Chce být poslancem

03.06.2021 10:04

Expremiér Vladimír Špidla se vrací. Po 17 letech se chystá kandidovat do Sněmovny. Chce zachránit ČSSD, kterou po roce 1989 pomáhal v Česku obnovovat. Teď cítí poslední šanci něco udělat. „Mně je 70 a v 75 už u ničeho nebudu moct být,“ zdůraznil. Pár slov pronesl i na konto prezidenta Zemana. Zemanův vliv na českou politiku se podle Špidly přeceňuje.

Špidla se vrací. Chce být poslancem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý premiér za ČSSD Vladimír Špidla

V rozhovoru pro CNN Prima News expremiér Vladimír Špidla oznámil, že je připraven vrátit se do Sněmovny. Prý ho o to požádala jeho místní organizace sociální demokracie na Praze 5 a on je připraven celé straně poskytnout zkušenosti, které za dlouhá léta v politice nabyl. Zároveň má pocit, že teď má poslední šanci tyto zkušenosti uplatnit.

„Je mi prostě 70, čili to je ten okamžik, kdy v životě máte ještě tak poslední šanci aktivně využít všechno, co vám život přinesl. ... Pro mě je to teď poslední fáze politického zápasu, kdy si myslím, že mohu ještě něco přinést, ale obecně už je dost po sezóně,“ uvedl Špidla.

Expremiér je bytostně přesvědčen, že ČSSD na politickou scénu patří a nikdo ji nedokáže nahradit. Ani Andrej Babiš. „To je v principu velkokapitalista, že jo,“ zdůraznil Špidla. „Musí se jít, jak se říká, ke kořenům a kořeny ČSSD jsou v zápase o lepší život lidí,“ uvedl expremiér.           

Poté pronesl pár slov na adresu prezidenta Miloše Zemana. Špidla ho vnímá jako velmi schopného politika, jakých v Česku moc není, který mistrně ovládá mocenské hry, ale jedním dechem  dodává, že se dnes Zemanův vliv přeceňuje.

„Myslím, že opravdu přeceňujete jeho vliv. Je to politická osobnost, kterých mnoho nemáme. Formálně je ale už na konci politické kariéry, to ano, ale není deus ex machina a ten, kdo to všechno řídí. Politika je daleko komplexnější. Politika je historický proces. Jeden alžírský politik říkal, že proto je v principu neřiditelná,“ uvedl Špidla s tím, že ty největší plány Miloše Zemana skončily neúspěchem. Stačí se podívat na jeho snahy o sblížení s Ruskem a Čínou. Stejně nevesele to vypadá s kanálem Dunaj - Odra - Labe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…