Spojení odpůrci Zemana: Řvoucí dav? Musíme křičet, aby si nás někdo všiml. Prezident by se nad sebou měl zamyslet

29.12.2014 10:43

Organizátoři protizemanovských protestů se spojili a svorně hodnotí vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. Podle nich potvrdilo, že Zeman pokračuje v degradaci úřadu, který zastává, a využil příležitosti k urážení svých odpůrců. Protizemanovská uskupení poslala své vyjádření médiím.

Spojení odpůrci Zemana: Řvoucí dav? Musíme křičet, aby si nás někdo všiml. Prezident by se nad sebou měl zamyslet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční projev Miloše Zemana

Autoři prohlášení hodnotí jako velmi nevhodné, že prezident využil své vánoční poselství k tomu, aby si vyrovnal účty se svými oponenty. Za zvláště politováníhodné považují urážlivé výroky prezidenta na adresu občanů, kteří proti němu protestovali 17. listopadu tohoto roku a které Zeman ve svém poselství nazval ,,řvoucím davem", kterému nemíní ustupovat. „Prezident podle nás nemá právo urážet občany, kteří v souladu s Listinou základních práv a svobod vyjádří svůj názor na to, jakým způsobem vykonává svou funkci,“ praví se v textu prohlášení.

Podle organizátorů protizemanovských demonstrací a petičních akcí by se prezident v čase vánočním měl spíše zamyslet nad tím, proč vyvolává u významné části občanů negativní reakce a emoce. „Slova vánočního poselství bohužel ukazují, že se prezident Zeman nehodlá nad ničím zamýšlet a není schopen ani minimální sebereflexe. Je smutné, že jediné, co opět prokázal, je malichernost a sklon k vulgárnímu napadání svých oponentů … Vánoční poselství potvrdilo, že prezident Zeman dále pokračuje v degradaci jemu svěřeného úřadu a v cíleném rozdělování české společnosti, místo aby ji sjednocoval,“ tvrdí v prohlášení.

Vadí především odklon od politiky hájení lidských práv a od listopadových hodnot vůbec

Zemanovi odpůrci se shodli i na formulaci toho, co jim nejvíce vadí. „Jako organizátoři protestních akcí proti prezidentu Zemanovi připomínáme, že občanům vadí především jeho odklon od politiky hájení lidských práv a od listopadových hodnot vůbec, jeho zlehčování pošlapávání lidských práv ve světě, jeho bagatelizování mimořádně brutálního zákroku speciálních jednotek na národní třídě 17. listopadu 1989, jeho proputinovské postoje a poškozování dobrého jména České republiky v očích našich spojenců, což je obzvláště odsouzeníhodné a nebezpečné v dnešní obtížné mezinárodní situaci,“ píší.

Prohlášení organizátorů protizemanovských protestů k vánočnímu projevu prezidenta Zemana

Od novoročního či vánočního projevu bychom očekávali, že v něm prezident promluví k národu jako státník, že bude apelovat na demokratické principy a hodnoty, že nastíní svou vizi budoucího vývoje naší země a sdělí třeba i nějaké nadčasové poselství. Prezident Zeman místo toho využil své vánoční „poselství“ k tomu, aby si vyrovnal účty se svými kritiky a oponenty. Za zvláště nevhodné a politováníhodné považujeme výroky prezidenta na adresu občanů, kteří proti němu protestovali při příležitosti oslav 25. výročí Sametové revoluce.

Prezident podle nás nemá právo urážet občany, kteří v souladu s Listinou základních práv a svobod vyjádří svůj názor na to, jakým způsobem vykonává svou funkci. Pro prosté občany, kteří nemají tak snadný přístup do médií jako vysoce postavení politici, je demonstrace jedním z mála způsobů, jak mohou dát najevo svůj nesouhlas s chováním svých představitelů. Jestliže občané chtějí, aby veřejný činitel tento nesouhlas vůbec zaznamenal, uchylují se obvykle i k hlasitějším projevům. Politický představitel, který se stal předmětem takovýchto protestů, by se měl především zamyslet nad tím, proč vyvolává u občanů takové negativní reakce a emoce.

Jako organizátoři protestních akcí proti prezidentu Zemanovi připomínáme, že občanům vadí především jeho odklon od politiky hájení lidských práv a od listopadových hodnot vůbec, jeho zlehčování pošlapávání lidských práv ve světě, jeho bagatelizování mimořádně brutálního zákroku speciálních jednotek na národní třídě 17. listopadu 1989, jeho proputinovské postoje a poškozování dobrého jména České republiky v očích našich spojenců, což je obzvláště odsouzeníhodné a nebezpečné v dnešní obtížné mezinárodní situaci.

Slova vánočního poselství bohužel ukazují, že se prezident Zeman nehodlá nad ničím zamýšlet a není schopen ani minimální sebereflexe. Je smutné, že jediné, co opět prokázal, je malichernost a sklon k vulgárnímu napadání svých oponentů, které se nedůstojným způsobem snaží dehonestovat v očích veřejnosti. Vánoční poselství potvrdilo, že prezident Zeman dále pokračuje v degradaci jemu svěřeného úřadu a v cíleném rozdělování české společnosti, místo aby ji sjednocoval.

Přejeme nám všem do roku 2015, aby se alespoň demokraticky zvolení politici – poslanci a senátoři – co nejdříve a vážně zamysleli nad tím, že hulvátství je ještě to nejmenší, v čem spočívá nebezpečí dalšího setrvání Miloše Zemana ve funkci prezidenta České republiky.

K prohlášení se připojují organizátoři těchto protestů proti Miloši Zemanovi:

Listopad ještě neskončil – Petr Suda

Iniciátoři Otevřeného dopisu rektorovi Univerzity Karlovy v Praze prof. Tomáši Zimovi ohledně protestu proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi na Albertově 17. 11. 2014 – Václav Němec

Manifestační petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana – Jan Němec

Prezidente odejděte – Michal Majzner

Červená Karta do oken – Jakub Pitron, Karel Paták

Občan 2014 – Míša Suchardová


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…