Starostové už vyhlížejí evropské volby. Chtějí se sešikovat s lidovci a TOP 09 do jedné kandidátky

10.10.2018 17:13

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes vyzvalo TOP 09 a KDU-ČSL k vytvoření společné kandidátky pro evropské volby v příštím roce. O stanovisku celostátního výboru STAN informovalo hnutí v tiskové zprávě. Jedině společná kandidátka vedená nadstranickým lídrem by podle předsedy STAN Petra Gazdíka mohla dosáhnout ve volbách do Evropského parlamentu velkého úspěchu. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na Twitteru uvedl, že společná kandidatura je logický krok. KDU-ČSL podle předsedy Pavla Bělobrádka o věci bude určitě jednat.

Starostové už vyhlížejí evropské volby. Chtějí se sešikovat s lidovci a TOP 09 do jedné kandidátky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Petr Gazdík přijel na Dny lidí dobré vůle

Celostátní výbor STAN přistoupil k výzvě adresované dalším dvěma stranám zastoupeným ve Sněmovně kvůli programové blízkosti. „Již dlouho se ukazuje, že středové spektrum liberálních politických stran, hájících demokratické principy, je roztříštěné a voliči často nevědí, které straně svůj hlas přidělit,“ uvedlo hnutí v tiskové zprávě.

Společný postup stran, které spolu fungují ve stejné frakci Evropského parlamentu, je podle Gazdíka podmínkou pro dosažení velkého úspěchu. „V době, kdy mnoho stran zpochybňuje roli Evropské unie, je tato výzva o to důležitější,“ uvedl Gazdík. Kandidátku by podle něj měla vést nadstranická osobnost.

Anketa

Je v pořádku, když zastupitelé vytvoří koalici bez strany, která vyhrála komunální volby?

10%
90%
hlasovalo: 12689 lidí
Gazdík věří tomu, že spojení nezabrání „egoistické ambice jedinců či jiné osobní zájmy“. „Pokud chceme tvořit zodpovědnou politiku pro liberální voliče, musíme občas ustoupit ze svých postojů ve prospěch občanů této země,“ uvedl. Volby do EP se uskuteční příští rok v závěru května.

Pospíšil uvedl, že větší spolupráce se STAN a dalšími středopravicovými stranami si dal jako jeden z hlavních cílů při nástupu do čela TOP 09. „Praha byla prvním krokem. Výsledek ukázal, že to má smysl. Volby do Evropského parlamentu považuji za další logický krok. Budu o to usilovat,“ napsal na Twitteru. TOP 09, STAN, KDU-ČSL a další subjekty kandidovaly v hlavním městě v komunálních volbách jako Spojené síly pro Prahu. Se ziskem 16,29 procenta hlasů skončila jejich koalice čtvrtá.

Bělobrádek ČTK napsal, že jeho strana bude o myšlence určitě jednat. „Záleží na podmínkách a personáliích,“ uvedl.

Své stanovisko pak na Twitter napsal také Miroslav Kalousek, expředseda TOP 09 a současný předseda poslaneckého klubu topky. „Rozumný postoj. Pro nás i pro EU. Naši europoslanci spolupracují v jedné frakci Evropského parlamentu (ELS) a nemá žádnou logiku kandidovat do ní na dvou až třech národních kandidátkách. Logiku má jedna konzervativní proevropská kandidátka,“ poznamenal.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…