Státní lesy žalují véčkaře za pomluvu

29.04.2011 19:39

Lesy se brání nařčení VV, že u nich probíhají krádeže za bílého dne. Státní podnik podal trestní oznámení pro pomluvu.

Státní lesy žalují véčkaře za pomluvu

Vedení státního podniku Lesy ČR (LČR) podalo trestní oznámení za pomluvu a křivé obvinění. Ohradilo se proti nařčení ze špatného hospodaření, které proti němu vznesl poslanec Věcí Veřejných (VV) Josef Novotný.

Generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora vyzývá k rychlému vyšetření případu a je přesvědčen, že trestní oznámení proti státní firmě bude odloženo. LČR si nejsou vědomy jakéhokoliv protiprávního jednání.

Věci veřejné kritizují Lesy, že se v nich děly "krádeže za bílého dne", o praktikách prý věděl nejen současný ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), ale i generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Nejmenší koaliční strana požaduje odchod Fuksy i Sýkory z funkcí. Státní dřevařská firma nařčení z nepoctivých praktik opakovaně odmítla. Podle Fuksy je hospodaření firmy v pořádku.

Věci veřejné podaly na pražské vrchní státní zastupitelství trestní oznámení kvůli údajně nezákonnému nakládání s finančními prostředky státního podniku Lesy ČR 12 dubna.

Je to politikum, brání se Sýkora

"Státní podnik ani já jsme bohužel nebyli s obsahem trestního oznámení seznámeni. Není nám tak známo, co přesně Lesům ČR či mně osobně Věci veřejné vytýkají," uvedl Sýkora. 

Za kauzou vidí politky motivovaný krok. Případ propukl loni v prosinci poté, co byla zveřejněna nahrávka tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Ten si nahrál rozhovor s Martinem Knetigem, poradcem tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Podle Knetiga prý v době, kdy byl Drobil předsedou dozorčí rady Lesů ČR, docházelo v podniku ke "krádežím za bílého dne". Později sice svoje slova odvolal, ale Drobil ve funkci ministra skončil. 

Sátní Lesy ČR spravují více než polovinu všech lesních porostů v České republice, což představuje majetek v desítkách miliard korun, tržní cena lesů ale může být až bilion korun.

Jedná se o jeden z posledních velkých státem vlastněných podniků, od čehož se odvíjí i zájem politiků o tuto firmu.

Od roku 2003 se v LČR vystřídalo sedm generálních ředitelů. Podnik se dlouhodobě potýká s tendry na lesní práce, které jsou kritizovány z mnoha stran, zakázky řešily soudy i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V roce 2010 LČR měly rekordní zisk 3,13 miliardy Kč před zdaněním.

Psali jsme:
Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů Sýkora
Lesy ČR devastují Šumavu, tvrdí ekologové z Hnutí Duha
Paroubek: Lesy ČR - nepřetržitý sled „přehmatů"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…