Středula hrozí Babišovi velkými protesty. Nechce prý zvyšovat platy, dokonce s odbory ani nedebatuje

12.06.2018 21:05

Zatímco spolupráci s expremiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) si šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula pochvaloval, u předsedy vlády Andreje Babiše už tak spokojen není. Mezi Středulou a Babišem to začíná skřípat. Zde je důvod.

Středula hrozí Babišovi velkými protesty. Nechce prý zvyšovat platy, dokonce s odbory ani nedebatuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Předseda ČMKOS Josef Středula tlačí na to, aby v příštím roce vzrostly platy všem státním zaměstnancům plošně o deset procent. A nejen to. Pro učitele odbory požadují dokonce 15 procent. Středula je přesvědčen, že je česká ekonomika natolik silná, že si to může dovolit. Server Týden.cz k tomu dodává, že vláda v čele s Andrejem Babišem plošné zvyšování platů odmítá. Babiš je prý natolik neústupný, že o tom odmítá s odbory byť jen debatovat. Odbory na oplátku nevylučují, že spustí protestní akce. „Pan premiér nebyl aktivní, nevyjednával a nebyl ochotný se s námi vůbec sejít,“ postěžoval si Středula.

Celý rozhovor naleznete zde.

Ekonomice se podle jeho názoru relativně daří, a přesto jsou i ve státní správě lidé, kteří berou plat jen 15 tisíc korun, což je podle odborářského bosse jen kousek nad minimální mzdou. Sluší se připomenout, že ta dnes lehce přesahuje 12 tisíc korun. Státní zaměstnanci by si podle Středuly zasloužili vyšší plat a Babiš by jim ho prý mohl poměrně rychle dopřát. Stačilo by, kdyby zrušil nejnižší platovou třídu a státní zaměstnance, kteří se v ní nacházejí, přeřadil do vyšších tříd.

Středula je prý připraven s Babišem jednat, jenže to by napřed pan Babiš musel svolit, že si k tomu jednacímu stolu vůbec sedne. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…