Takáč z ČT ho tlačil, Kupka mlžil. Co bude po volbách? Pořád je brzo

09.10.2021 17:00

Místopředseda ODS Martin Kupka vystoupil při průběžném počítání výsledků pro ČT24. V tu dobu byla koalice SPOLU druhá, dýchala na záda hnutí ANO Andreje Babiše.

Takáč z ČT ho tlačil, Kupka mlžil. Co bude po volbách? Pořád je brzo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
Průběžné výsledky vnímá jako pozitivní Kupka. „Výsledek má reálnou naději se zvyšovat. Úvaha překonává všechny předvolební průzkumy. Koalice SPOLU se pohybovala kolem 23–24 procent, tohle je dobrá zpráva,“ sdělil Kupka v době, kdy bylo sečteno asi 60 procent okrsků a koalice SPOLU měla kolem 25 procent. „Je to vyjádření velké části voličů, že očekávají změnu, která v České republice má nastat. A chci také poděkovat všem, kteří nám tu podporu svým hlasováním vyjádřili,“ sdělil Kupka. 

Na to, zda společně s Piráty a Starosty vytvoří stojedničkovou koalici, si podle Kupky je nutné počkat. Ale... „Tady v tom případě si troufnu tvrdit, že existuje naprosto reálná šance, že koalice SPOLU s koalicí PirSTAN dosáhne na tu nadpoloviční většinu hlasů v Poslanecké sněmovně,“ poznamenal Kupka, jenž věří, že by SPOLU mohlo získat i více než 26 procent hlasů. 

„Nechci předjímat, nemám křišťálovou kouli, tady vyjadřuji své zbožné přání a zároveň důvěru v to, že jak jsme strávili hodně času mezi voliči v České republice, jak Petr Fiala, tak samozřejmě lídři KDU-ČSL, TOP 09, takže se to právě sečte v těch dalších hodinách a minutách sčítání,“ uvedl Kupka.

„Jsem hodně pokorný k tomu, co teprve teď ukážou výsledky, jak se projeví nárůst SPOLU i PirSTAN, vyčkejme, jak to dopadne, ale je jasné, že k prvním kontaktům mezi lídry dnes docházet bude,“ řekl Kupka. 

A jaký má Kupka výhled na další politické kroky? Bude se jednat i s hnutím ANO, pokud jej osloví? „Pravděpodobně v tu dobu budeme mít nějaký kontakt s PirSTAN za sebou, po sečtení těch finálních hlasů, abychom věděli, co opravdu máme v ruce. S jakými kartami můžeme hrát. Finální hra se bude logicky odvíjet od toho, co nám voliči rozdají. Ale to není nyní možné přečíst,“ sdělil Kupka. „Čili nyní to není absolutní: s hnutím ANO ne?“ ptal se Kupky dále moderátor Daniel Takáč. „To z mého vyjádření ale nelze říct,“ odvětil Kupka, ale Takáč se bránil, že to není tak rezolutní jako dříve. „Je to rezolutní. Čekáme na volební výsledky. Je za námi mnoho dnů opravdu intenzivní kampaně, dennodenního kontaktu, to, co přinesla koalice SPOLU, byl kontakt mnoha a mnoha členů,“ oponoval Kupka. „K té změně je přece reálné přistoupit jedině s koalicí PirSTAN,“ míní Kupka. 

Reportérka ČT24 se pak dále Kupky ptala, zda je v případě, že nebude dosažena 101 s PirSTAN, pro koalici SPOLU jediná cesta do opozice. „Předjímáte něco, do čeho se pouštět nechci. Jsme ještě pořád před tím sečtením hlasů. Volební místnosti se uzavřely, ale teď je potřeba počkat na to, co to opravdu bude znamenat z hlediska té politické reality,“ dodal Kupka. 

Takáč se však dále ptal na to, zda opravdu SPOLU nemá strategii. „Představte si, že se budete ptát běžců, kteří jsou ještě pořád na té trati, co budou dělat, když nevyhrají, tak samozřejmě... znamená to pro nás opravdu vyhodnotit, jaké karty máme v ruce, a to do těch finálních výsledků jisté nebude, tak se nebudu pouštět do spekulací,“ dodal Kupka. 

A kdy se tedy veřejnost případně dozví plán B? „Je potřeba sečkat na sečtení hlasů. Klíčové je jednání s PirSTAN, jak nastartovat změnu v České republice,“ sdělil Kupka a odmítl odpovědět, kdy by případně nastal čas na jednání s hnutím ANO. „Ty karty prostě nemám,“ uzavřel Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…