Těhotné ženy nedostanou vakcínu proti covidu

23.05.2021 9:49

Očkování proti nemoci covidu-19 je stále dostupnější širší věkové skupině a od 1. června má být otevřena registrace všech lidí nad 16 let. Do této kategorie spadá většina těhotných žen. Postup pro těhotné ženy zůstával dlouho otázkou. Nakonec vakcínu nedostanou na základě odborných doporučení, i když se řadí mezi nejvíce ohroženou skupinu, informují Novinky.

Těhotné ženy nedostanou vakcínu proti covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Zatímco ve světě se proti covidu nechaly naočkovat statisíce těhotných žen, v Česku byly zatím naočkovány jen desítky gravidních žen. Například v Izraeli či Velké Británii patří těhotné k prioritní očkované skupině kvůli přibývajícím případům s těžkým průběhem nemoci u těhotných i mnohonásobně vyšším rizikem hospitalizace a úmrtí.

V Česku se na základě doporučení „odborných společností“ rozhodlo, že se těhotné ženy až na výjimky (rizikové pracoviště, souběžné zdravotní problémy, jako vysoký tlak nebo cukrovka) očkovat nebudou.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí
Musí se vystačit s tím, že jim od infekce pomůže dodržování protiepidemických pravidel. S čímž nesouhlasí Ondřej Beran, garant očkování Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze.

Původní zdroj ZDE

„V posledních měsících, kdy virus mutuje, způsobuje závažné komplikace právě u těhotných. Hrozí jim daleko častěji těžší průběh onemocnění, několikanásobně vyšší riziko hospitalizace, připojení na umělou plicní ventilaci a bohužel i úmrtí ve srovnání s jejich netěhotnými vrstevnicemi,“ řekl Právu.

„Přitom u nich nemáme ze světa ani od nás žádné signály o závažných nežádoucích účincích po očkování. Důležitý poznatek je také ten, že protilátky přecházejí jak na plod v průběhu těhotenství, tak na miminko během kojení,“ dodal Beran.

Česko zatím nemá systém, který by monitoroval počty proočkovaných těhotných žen. Údaje z pražské ÚVN však potvrzují, že jich je málo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…