Ten tón, agresivita a hysterie... Babiš ztrhal projev Grety. A také prozradil, proč se nehrnul na summitu k mikrofonu jako třeba Čaputová

24.09.2019 20:21

Premiér Andrej Babiš (ANO) se zařadil mezi kritiky pondělního vystoupení švédské aktivistky Grety Thunbergové v newyorském sídle OSN na klimatickém summitu, která divákům v sále sdělila, že jsou zlí lidé. A pohrozila také, že je „bude sledovat“ a v případě, že selžou, mladá generace jim to nikdy neodpustí. Český předseda vlády se nyní obává, že kvůli jejímu hysterickému projevu se bude její kontroverzní vystoupení řešit více než klima.

Ten tón, agresivita a hysterie... Babiš ztrhal projev Grety. A také prozradil, proč se nehrnul na summitu k mikrofonu jako třeba Čaputová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

„Mé poselství je: budeme vás sledovat,“ zahájila Thunbergová bez pozdravu či jakýchkoliv úvodů své vystoupení na klimatické konferenci OSN. „Tohle všechno je špatně,“ pokračovala poté, co si za svou první větu vysloužila potlesk. Vůbec by tu prý neměla být. Měla by být na druhé straně oceánu ve škole.

„Vy se obracíte na nás, mladé? Jak se opovažujete. Vy jste uloupili mé dětství svými prázdnými slovy. Já patřím mezi ty šťastné, jiní lidé umírají. Vymírají ekosystémy, jsme na počátku velkého vyhlazení. A vy o tom nechcete mluvit. Vykládáte jen pohádky o ekonomickém růstu,“ křičela Thunbergová a máchala pravicí na pokraji pláče. A opět se tleskalo.

„Po více než třicet let vědci říkají zcela jasně, jak na to. Jak jste jen mohli stále nenajít řešení?“ ptala se. „Říkáte, že nám nasloucháte a že chápete, jak je to naléhavé. Jsem smutná, jsem rozzlobená a nevěřím tomu. Protože jestli skutečně chápete situaci, a přesto s tím nic neděláte, tak jste zlí lidé.“

A i když v sále sklízela potlesk, jinde byla zasypána slovy kritiky. Nyní se k jejímu projevu vyjádřil i český premiér Andrej Babiš. Přesto, že podle jeho slov měla Greta Thunbergová v mnohém pravdu, vadil mu její tón, agresivita a její hysterie. „Spousta lidí zase nebude řešit klima, ale šestnáctiletou Švédku, která polarizuje společnost. A vadí mi taky ta její paušalizace, že nikdo nic nedělá. To není pravda,“ píše ve svém facebookovém příspěvku.

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34668 lidí
Nechápe prý ani hodnocení některých novinářů, že zástupci zemí, kteří neřečnili na klimatickém summitu, se změnami klimatu nebojují. Projevy zde totiž pronášelo sto lidí včetně zástupců malých zemí. Padlo mnoho závazků, ale Češi zůstali opatrní. Český premiér Andrej Babiš se zahájení účastnil, ale na rozdíl od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové na konferenci nepromluvil. „Jen nechceme slibovat, co se nedá splnit. Dělat laciný marketing,“ vysvětlil předseda vlády, proč na summitu nevystoupil s projevem, a dodal, že novináři píší hlouposti.

Závěrem zdůraznil, že česká vláda to téma bere naopak vážně. Připomněl tři nové ambiciózní iniciativy. A sice masivní sázení stromů, desítky milionů mimo les a miliardy sazenic v lesích do roku 2050. Do stejného roku investice zhruba 12 miliard eur do restrukturalizace energetiky a hlavně do jádra. A odbourání 80 % emisí CO2 oproti roku 1990 do roku 2050. To jsou podle českého premiéra realistické projekty.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…