To Klusák nebude rád. Máme snímky, jak ho Orbán vypekl. A nejen jeho. Aktivisté chystali akci, utřeli

29.09.2021 21:07

Návštěva maďarského premiéra Viktora Orbána a předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) v Ústí nad Labem, která probíhala za přítomnosti demonstrantů, nabrala dosti nečekané vyústění. Fotograf Vít Hassan zaznamenal, jak to u ústeckého divadla obleženého demonstranty a aktivisty dopadlo. Protestujícím zřejmě dnes příliš do zpěvu nebude.

To Klusák nebude rád. Máme snímky, jak ho Orbán vypekl. A nejen jeho. Aktivisté chystali akci, utřeli
Foto: Vít Hassan
Popisek: Spolu s demonstranty čekal na Orbána i dokumentarista Vít Klusák

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Maďarský premiér Viktor Orbán přiletěl do české metropole dopoledne, kde se nejprve setkal se svým českým protějškem v Kramářově vile.

Již v Praze Orbána „přivítali“ „proevropští“ demonstranti, kteří oběma státníkům na místě vyčítali „politiku nenávisti“.

Poté se maďarský předseda vlády přesunul do Ústí nad Labem, konkrétně na zámeček Větruše.

Místo, na němž Orbán poobědval, vešlo neblaze ve známost celého Česka už na počátku měsíce, když zde Andrej Babiš zahajoval volební kampaň a během mítinku k němu přistoupil jeho syn.

„Tati, ahoj, otec, tady Andrej mladší. Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce, který mě vyšetřil. Jak se cítíš, vidět mě?“ zvolal tehdy Babiš junior na premiéra a tvrdil, že má být psychicky v pořádku.

Premiérova syna na místo zavezl dokumentarista Vít Klusák, který vše navíc natáčel, podle pozdějšího vyjádření prý šlo o náhodu. „Osud,“ odmítl Babiš junior, že bylo setkání s otcem připravené. Klusák tvrdí, že jej Babišův syn prostě jen požádal, aby spolu jeli do Ústí nad Labem na polévku. „Andrej mě požádal, abych ho odvezl do Ústí. Vím, že to zní absurdně,“ vysvětloval.

A právě Klusák nechyběl v Ústí nad Labem ani dnes. Fotograf ParlamentníchListů.cz Vít Hassan jej nalezl mezi demonstranty, kteří chtěli proti Orbánovi vystoupit.

Podle reportéra ParlamentníchListů.cz se Klusák snažil dostat do divadla na besedu s Orbánem, byl však odmítnut, jelikož je vstup jen na akreditaci.

Při příchodu na besedu na Viktora Orbána před ústeckým divadlem nashromáždění demonstranti i LGBT+ aktivisté křičeli různé pokřiky a mávali transparenty. „Putinova děvko,“ sneslo se kupříkladu k maďarskému státníkovi a na místě zavlála i vlajka Evropské unie. Kromě aktivistů a Klusáka dorazil na besedu Babiše s Orbánem i překladatel Otakar van Gemund, jenž se „proslavil“ při oslavách 17. listopadu roku 2018, kdy na Národní třídě vyhodil do koše květiny od premiéra Babiše, prezidenta Miloše Zemana a lídra SPD Tomia Okamury.

„Oni jsou ztělesněním antidemokratického, nacionalistického, populistického a velmi nebezpečného hnutí, které u nás roste. Jestli si nedáme velký pozor, a obávám se, že si ho vůbec nedáváme, tak tou svou salámovou metodou udělají z demokracie v Česku do několika let věc minulosti. Bylo prostě nutné velmi jasně bránit odkaz 17. listopadu,“ obhajoval svůj čin s tím, že by to udělal znovu.

Maďarský premiér si z nastoupených demonstrantů příliš starostí nedělal, naopak vypjatou atmosféru přivítal. „Jsem za to rád. Žil jsem v komunismu a tam lidé nemohli říkat svůj názor. Nyní mohou,“ byl rád Orbán i za přítomnost odpůrců.

Kromě těchto slov přítomné protestanty zřejmě nepotěšilo ani to, co následovalo dále.

Jak z místa informoval fotograf ParlamentníchListů.cz, nastoupení aktivisté totiž na místě čekali marně.

Přestože se přítomní na Orbána připravovali dlouhé chvíle, jejich snaha byla marná – Orbán totiž odešel zepředu, zatímco tak demonstranti čekali na Orbána s transparenty před úplně jiným východem, maďarský premiér byl již dávno pryč.

FOTO: Demonstranti čekají, ovšem marně, Orbán je již pryč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…