Tragická tiskovka. Blatného už je lidem regulérně líto

04.02.2021 18:53

Politici a osobnosti veřejného života kritizují zatím poslední tiskovou konferenci ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Ministr byl podle nich odevzdaný, bez energie a hlavně bez vize, jak se mají věci zlepšit. „Projev pana ministra podle mého hraničí s rezignací, protože vláda podle mě už neví, co má udělat, a tak apeluje na občany,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek s tím, že většinu tiskové konference Blatný strávil stěžováním si na nedodržování opatření.

Tragická tiskovka. Blatného už je lidem regulérně líto
Foto: Screen ČT24
Popisek: Vláda oznamuje další omezení pohybu

„Neviděl jsem v poslední době nic lidsky smutnějšího a tragičtějšího, než byla dnešní tiskovka ministra Blatného. Beze smyslu, bez podkladů, bez řešení, bez vize, bez energie, nakonec i bez dotazů. Bylo mi ho normálně líto,“ napsal na Twitteru Mirek Topolánek.

„Vláda už od poloviny prosince opakuje, že situace se zhoršuje proto, že občané nedodržují platná opatření. Pokud je to pravda, tak musí udělat něco pro to, aby je dodržovali. Já ale úplně nevěřím, že toto je ten důvod. My tady máme tvrdý nouzový stav už od té půlky prosince, a někdy kolem Vánoc za to mohli občané, kteří podle pana ministra Blatného a pana premiéra si měli udělat test a jet navštívit příbuzné, ale zapomněli si vzít roušky,“ přidal se šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek.

„Projev pana ministra podle mého hraničí s rezignací, protože vláda podle mě už neví, co má udělat, a tak apeluje na občany. A je nezbytné, aby lidé nosili roušku a ta opatření opravdu dodržovali. Nejsem si ale jistý, jestli to opravdu stačí. Já se obávám, že pan Blatný opravdu neví, co má dělat,“ dodal Válek podle informací serveru Echo24.cz.

Kritický byl také pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. „Neskutečný alibismus neschopnosti. Pan Blatný na ČT24 hromuje, že kvůli nedodržování opatření se nelepší situace. Mohl by tedy vysvětlit podnikatelům, kteří kvůli jeho zákazům krachují, mají dlouhé měsíce uzavřené provozovny bez dostatečných kompenzací, co dělají špatně?“ opřel se do Blatného na Twitteru Wagenknecht.

Ministr Blatný na tiskové konferenci lamentoval, že opatření nemají potřebný účinek, protože je lidé nedodržují. I proto se pak musejí neustále opatření prodlužovat. „Je faktem, že epidemická situace u nás se nelepší. Ba co hůř, statistika nekompromisně ukazuje, že je přítomná britská mutace viru, která je agresivnější a šíří se daleko rychleji. Dokazuje to jednoduchý fakt. Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat,“ posteskl si Blatný s tím, že jako ministr zdravotnictví nemá nástroje, jak jejich dodržování vymáhat.

Do budoucna tak podle něj přichází v úvahu například zákaz cestování mezi kraji nebo omezení vzdálenosti od bydliště, ve které se lidé mohou pohybovat. „Bez pochopení a sounáležitosti lidí to ale nebude fungovat,“ zopakoval Blatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…