Trochu jiný pohled na slavné Trumpovy "prdele světa". Prezident je prý temný a negativní

19.01.2018 8:46

Jan Macháček, novinář, předseda správní rady think-tanku Institut pro politiku a společnost Andreje Babiše, v pátečních Lidových novinách píše, že mnozí dodnes po hlavě padají do temných pastí negativního smýšlení, které před více než dvěma sty lety nastražil anglický ekonom Thomas Robert Malthus. Do této pasti podle Macháčka spadl také 45. prezident USA Donald Trump, když o některých zemích hovořil jako o „prdelích světa“.

Trochu jiný pohled na slavné Trumpovy "prdele světa". Prezident je prý temný a negativní
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Projev Donalda Trumpa na půdě OSN

Prezident Spojených států Donald Trump je znám tím, že pro sprosté slovo nejde daleko. Znovu to dokázal, když o některých afrických zemích hovořil jako o „prdelích světa“ a podivoval se nad tím, proč by Spojené státy měly vítat přistěhovalce z těchto končin. Trump sice popírá, že použil výraz „prdele světa“, jenže má smůlu v tom, že to řekl před svědky.

Novinář Jan Macháček se zamýšlí nad tím, kde najdeme kořeny toho, že mnozí lidé i dnes považují některé země za „prdele světa“. Dostává se až k anglickému ekonomovi a pastorovi Thomasi Robertu Malthusovi, který na počátku 19. století – tedy před více než dvěma sty lety – napsal, že se lidstvo řítí do záhuby, protože lidé se množí příliš rychle a nestačí vyprodukovat dost jídla, které by uživilo všechny. To dříve či později nevyhnutelně povede ke krvavým bitvám o zdroje a ke hladomorům. Je to vize světa, kde se řada zemí promění v ony Trumpovy „prdele světa“, kde lidé nemají žádnou naději na lepší budoucnost.

„Pokud začneme s takovými předsudky, je těžké věnovat pozornost klesající porodnosti, snižování chudoby a zvyšování vzdělanosti v naprosté většině afrických zemí. Temné vize malthusiánského stylu mohou sice někdy pomoci, protože hrozba katastrofy může povzbudit reformy, většinou je to ale naopak, podporuje to beznaděj a očekávání nezdaru. A pak se objeví ty ‚prdele světa‘. Trumpův urážlivý slovník reflektuje podvědomý předpoklad, že jsou některá místa a některé země, kde žijí lidé bez naděje na zlepšení své situace. Fakt, že takové negativní myšlení ještě převažuje, je nejhorším dědictvím malthusiánského světonázoru,“ podotýká k tomu Macháček.

Dějiny přitom dávají za pravdu myslitelům, kteří se už v Malthusově době dívali do budoucnosti s optimisem. Ti věřili, že se lidé dokážou neustále zdokonalovat, vynalézat nové technologie a díky tomu dokážou uživit nejen sebe, ale i neustále rostoucí populaci, která pozná blahobyt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…