Trump? Dominik Hašek vyřkl sprosté slovo. Věc řešili i v ČT

09.11.2020 12:38

Mají televizní stanice přerušit politikův projev, když prokazatelně lže? A lhal Trump, když mluvil o volebním podvodu? Tuto otázku řešil šéfredaktor Respektu Tabery a také čeští politici jako Tomio Okamura (SPD), Jan Skopeček (ODS) či Miroslav Kalousek (TOP 09). Ale také hokejový brankář Dominik Hašek. „Když se k někomu dlouhodobě chováte jako prase, tak se vám to jednou vrátí,“ mínil.

Trump? Dominik Hašek vyřkl sprosté slovo. Věc řešili i v ČT
Foto: Screen Facebook
Popisek: Dominik Hašek zpívá: Není nutno, aby bylo přímo veselo

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Americké volby zasáhly i do české politické debaty. Jednak v otázce korespondenčního hlasování, které některé politické strany prosazují, ale také v otázce, co se má na obrazovce objevit a co ne. Některé televizní stanice, například MSNBC, ABC či CBS Trumpův projev zařízli poté, co prohlásil, že demokraté spáchali volební podvod, snaží se vítězství ukrást, a pokud by se spočítaly pouze platné hlasy, tak by vyhrál.

Proti této cenzuře už se vyhradil předseda SPD Tomio Okamura . „To se dějí věci. Prezident USA, spojenecké země České republiky, Donald Trump, obvinil veřejně politické konkurenty z podvodů. A namísto demokratické debaty a předkládání faktů ho televize během projevu vypnuly, pod záminkou, že lže,“ řekl a dodal: „V údajné demokracii cenzurují i prezidenta, pokud řekne něco, co se nelíbí těm, kteří média ovládají.“ Podobně se Okamura vyjadřoval i v nedělní Partii na TV Prima.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Touto otázkou se následně začal zabývat i Erik Tabery, šéfredaktor Respektu na twitteru. „Nestává se to často, ale Okamura na Primě zmínil zajímavou věc. Podle něj je v Česku nepředstavitelné, aby televize přerušily vysílání projevu, jako to udělaly Trumpovi. Co myslíte? Kdyby vrcholný politik lhal v zásadním tématu. Prokazatelně lhal. Mají vysílat dál?“ ptal se.

Názorů se sešlo hned několik. „Pro český prostor je to sice zajímavá, ale irelevantní otázka. Myslíte, že je únosné přerušit skoro každý veřejný projev předsedy vlády?“ vztáhnul dilema šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na Andreje Babiše.

Podle moderátora Reflexu Čestmíra Strakatého záleží právě na tom, jak moc jde o prokazatelnou lež. „Jaká je definice prokázání lži? Neřekl bych, že lži Trumpa byly vysloveně prokázané. Mělo by to být na zodpovědnosti politika. Takže za mě spíš mají,“ vyslovil se.

Naopak proti myšlence se vyslovil ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. „Myslím, že ne. Mají být připraveny hned pak lži vyvrátit a informovaně kritizovat,“ řekl.

„Přerušení hlavy státu musí zůstat zcela výjimečným krokem v zájmu demokratických hodnot. Kontrolní role médií se nesmí změnit ve stínovou vládu,“ mínil Filip Rožánek, editor Digizone.cz.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí
Ozval se také sportovní moderátor Robert Záruba. „Je to zjevně věc zvoleného žánru neboli formátu, jak se teď říká. V dialogu může a má redaktor prezidenta přerušit, pokud tento používá např. vulgarity. Projev/prohlášení ale není řízený dialog... a vysílací stanice má velmi ztíženou obranu např. proti lžím.

Zatím není jiný korektiv než přechod do režimu offline. Jako první pouzito v Kanadě pro Coaches Corner, v nichž bylo vzhledem k nevyzpytatelnosti Dona Cherryho rozhodnuto zpozdit live o 32 sekund. U sdíleného obsahu je samozřejmě problém tlaku konkurence.“

A ze sportovního prostředí promluvil i bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. „Nedělejme to složité. Hrnec trpělivosti jednoduše přetekl. Když se k někomu dlouhodobě chováte jako prase, tak se vám to jednou vrátí. A ta chvíle nastala...“ pravil. Zřejmě se jedná o narážku na to, že Donald Trump dlouhodobě kritizuje média jako zkorumpovaná a zaujatá proti jeho osobě.

Proti cenzuře hlavy státu se vymezil také občanský demokrat Jan Skopeček. „Tleskání za přerušení Trumpova projevu některými US televizemi ze strany předsedy STAN Rakušana a ministra Petříčka v Otázkách Václava Moravce mě straší. Je to prachsprostá cenzura, do svobodné společnosti nepatří. Nechť je jeho projev podroben třeba zdrcující kritice, ale cenzura je cesta do pekel,“ mínil. I zde Hašek opakoval svou myšlenku: „To máte tak, když hrnec trpělivosti přeteče... A taky, když jsem viděl v Arizoně hodně lidí s flintama, tak možná tím rozhodnutím zabránili mnohem horším věcem... Prostě, když se někdo k druhým chová jak prase, tak se mu to vrátí. Třeba i takto.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…