U Soukupa se sešli kandidáti do Senátu. Moderátor jim ukázal, s čím jde do voleb Ivan Gabal. A všichni vybuchli smíchy

04.10.2018 19:01 | Zprávy

V dalším pokračování pořadu Jaromír Soukup LIVE se moderátor stejného jména věnoval tématu Senátu, ale také zbraním a bezpečnosti. Jako hosty si pozval šest kandidátů do Senátu. Byl to Jaroslav Novák Večerníček za Patrioty České republiky, Jaromír Ostrý, nestraník za ANO, Jiří Hynek za Realisty, Eva Syková, senátorka, obhajující s podporou ANO, nezávislý Martin Konvička, Petr Hannig za Rozumné a Josef Zickler za Řád národa. Jaroslav Novák Večerníček označil Senát za „slepé střevo ústavního systému“, Martin Konvička pro změnu NATO za přežité. Celý záznam pořadu je k dispozici na TV Barrandov.

U Soukupa se sešli kandidáti do Senátu. Moderátor jim ukázal, s čím jde do voleb Ivan Gabal. A všichni vybuchli smíchy
Foto: TV Barrandov
Popisek: Jaromír Soukup v diskusním pořadu Aréna

Soukup se na úvod ptal Jiřího Hynka, zda si myslí stejně jako prezident Zeman, že je Senát zbytečná instituce. Ten to odmítl. Řekl, že do Senátu se rozhodl kandidovat, když ten loni v prosinci zamítl novelu ústavního zákona o bezpečnosti, která by umožňovala se bránit nesmyslné evropské směrnici o zbraních. Martina Konvičku čekala otázka, proč Senát ovládá „pražská kavárna“. Konvička podotkl, že díky tomu, že v Senátu se za normálních okolností mění senátoři jednou za 6 let, tak Senát odráží názory před 6 nebo 4 lety, kdy se o mnoha dnešních tématech vůbec nemluvilo a letošní „vlna“ kandidátů by to mohla změnit.

Novák Večerníček se vyjádřil o svých zkušenostech jako poradce Senátu. Prý se tam skutečně moc neudělá. „Drtivá většina senátorů skutečně moc nepracuje,” podal zprávu kandidát na senátora. „Senát je slepé střevo ústavního systému, které v podstatě zaslouží zrušit, protože senátoři, kteří chtějí něco změnit, tak to dělají mimo Senát,“ vyslovil se Novák Večerníček pro zrušení Senátu a změnu ústavního systému, což má i v programu.

Petr Hannig uvedl, že s Večerníčkem nesouhlasí. Senát by měl prý naopak získat větší pravomoce, protože Sněmovna je údajně často vedena emocemi, zatímco Senát je více rozumový. Profesorka Syková se také vyjádřila pro zvýšení pravomocí Senátu, neboť zákony, které Senát navrhuje, jsou údajně snadno smetitelné Sněmovnou, ačkoliv by dle jejích slov také pomohly občanům. Večerníček argumentoval, že zde žijeme v iluzi, že Senát zastává kontrolní funkci. Tu by ale dle něj měl mít občan v referendu. Když se Soukup dostal ke slibům, které v kampani dávají kandidáti, a zmínil Ivana Gabala, který chce prý zastavit globální oteplování, hosté propukli v smích.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…