Ukrajina v NATO: „To nedopadne dobře!“ Řekli diplomaté, špioni i profesoři. A kolik jich bylo!

17.06.2022 9:30 | Analýza

Na hrozbu napadení Ukrajiny ze strany Ruska mnozí geopolitičtí experti a státníci upozorňovali již mnoho let před vypuknutím války. Varovali přitom, že hlavním důvodem pro konflikt mezi oběma zeměmi může být sbližování Ukrajiny s NATO, jelikož se Rusko nedokáže smířit s tím, že by se jeho soused měl samostatně rozhodnout o členství v této organizaci. „Dali zastáncům tvrdé linie v Moskvě všechny potřebné záminky, aby mohli říci: ‚NATO nám vyhlašuje válku. Přicházejí si pro Ukrajinu,‘“ shrnoval bývalý britský velvyslanec v Rusku Lyne nabídku členství pro Kyjev jako „nejhloupější dokument moderní diplomacie“. Varování přicházela z mnoha stran.

Ukrajina v NATO: „To nedopadne dobře!“ Řekli diplomaté, špioni i profesoři. A kolik jich bylo!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Ukrajina začala o členství v NATO uvažovat již dlouho před událostmi na Majdanu a nepokoji na východě země, do nichž se Moskva zapojila na straně proruských separatistů.

O jejím členství v NATO se začalo hovořit po nástupu amerického prezidenta George W. Bushe, jenž změnil předchozí uvažování Spojených států o nerozšiřování aliance a razil cestu, že by se suverénní státy měly samy rozhodnout o možnosti vstoupit do NATO, a to bez ohledu na to, jak daleko od ruských hranic jsou.

Bush tak na summitu v Bukurešti v dubnu 2008 nominoval na členství v NATO Gruzii a Ukrajinu a vyzval k přijetí konkrétního plánu na jejich přistoupení, což vyústilo v nelibost Moskvy i některých členských států. Výsledkem tak bylo, že se tato „pozvánka“ zametla pod koberec s usnesením, že oba státy členy NATO jednou budou. Kdy to bude, už nezaznělo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…