Umělče, řekni, že jsi proti okupantovi. Jinak tě nebudeme poslouchat, hrozí profesor Putna. Plus výklad o ruských švábech a mužikovi s vodkou u televize

20.03.2022 4:40

„Vyjadřovat podporu Putinovi znamená vyloučit se ze slušné lidské společnosti. Stát se Putinovou prostitutkou,“ vyslovil literární historik Martin C. Putna pro DVTV souhlas se zákazem ruských umělců, kteří neodsoudí ruskou agresi na Ukrajině. V dějinách jsou prý situace, kdy „není možné stát stranou“. Kromě kultury je podle něj zasaženo i pravoslaví. Míní, že Rusové stranické knížky „vyměnili za chození do kostela“. Došlo i na „ruské šváby“ v Česku. Putna vysvětlil, jak je poznat.

Umělče, řekni, že jsi proti okupantovi. Jinak tě nebudeme poslouchat, hrozí profesor Putna. Plus výklad o ruských švábech a mužikovi s vodkou u televize
Foto: Daniela Černá
Popisek: Historik Martin C. Putna

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Putna míní, že Rusko je „kulturou lží“ a „koncept pravdy, jak ho známe na Západě, se tam neprosadil z důvodu odlišné kulturní orientace od 15. století, od Mongolů, kdy pravda je to, co chce car. To, co vytváří hezký obraz Ruska,“ tvrdí. A že zároveň existuje jakési „spravedlivé Rusko“, skládající se z jedinců, kteří nevydrží mlčet a přes hrozbu trestu vyjdou veřejně projevit názor, že se skutečná pravda liší od běžně dostupných informací v „mocenském“ Rusku.

Jedinou omezenou možnost říci pravdu měli podle Putny v historii spisovatelé a básníci, v jejichž dílech se čas od času objevovaly svobodné názory, a proto mají dle něj také ruští spisovatelé v zemi úplně jiné postavení než v jiných zemích.  

Zakazovat vystoupení ruských umělců má dle názoru Putny smysl. „V dějinách jsou poklidné situace, kdy na politických názorech umělců tolik nezáleží; ve vyhrocených situacích však není možné stát stranou… Jsi s okupantem, nebo s obětí… Ani ta neutralita vlastně není možná, natož podporovat okupanta. Natož podporovat válečného zločince. Je to přirozené. Musí se říct: ‚Nezlobte se, pokud stojíte na straně válečného zločince, my vás nechceme poslouchat, nebudeme kupovat vaše knihy‘,“ říká s tím, že apolitické umění ve skutečnosti neexistuje.

Putin podle literárního historika potřebuje podporu umělců. A tvrzení, že ruský lid je pod diktátorem, ale ve skutečnosti má jiný názor, označuje za nepravdivé. „Putin by se nemohl stát Putinem, kdyby neměl celý systém opor – ideových, společenských. Podpora části umělecký elit je velmi důležitá,“ říká Putna s tím, že „prostý lid potřebuje svoji ‚Bohdalku‘“.

„Stejně jako to známe za Husáka – v televizi musel zpívat Kája, aby byl klid. Aby se vědělo, že je všechno v pořádku,“ rozebral Putna v DVTV vysvětlení toho, jak se lidé v Rusku doma „baví u televize“ s vodkou na svých normalizačních metaforách.

Morální kredit si podle Putny neudrželi i někteří bývalí kritici poměrů v Kremlu, dokonce ani ruský spisovatel a disident Alexandr Solženicyn po návratu z vyhnanství. „I Solženicyn se nakonec před Putinem poklonil. I Solženicyn, když se vrátil z exilu z Ameriky, řekl: ‚Je to velký car, on to Rusko obnoví.‘ A poklonil se mu. Dokonce pak napsal ještě několik závěrečných velmi hnusných, šovinistických a antisemitských knih. To je smutný konec Solženicyna,“ podotkl Putna s tím, že by lidé raději měli v knihovně sáhnout po knihách sovětského disidenta Varlama Tichonoviče Šalamova.

Putna nešetří ani současnou podobu ruského pravoslaví. Stranické knížky si tam dle Putny „vyměnili za chození do kostela“. „Je otázka, kolik těch skutečně věřících tam je,“ míní s tím, že mnozí Rusové vyměnili portréty sovětských vůdců za pravoslavné ikony.

Vyložil též termín „ruský šváb“. Máme si pod ním představit lidi, kteří u nás „z důvodů ideových anebo finančních podporují Rusko“. „Říkají: ‚To Rusko nese to světlo. A ta Evropská unie se rozpadne, ona je bezduchá, neduchovní, my potřebujeme to slovanské bratrství,‘“ jmenoval Putna s tím, že jde například i o bývalé signatáře Charty, kteří v jednu chvíli „uvěřili v Putina“.

Netají se přitom, že téma „ruského švábství“ by zasluhovalo delší bádání:

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý, jenž měl v Rusku obchodní zájmy a na svém mobilním telefonu nosil kryt s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, je podle Martina C. Putny akorát „běžný agent, který patří za mříže“. „Tady není intelekt, to je jenom mocenská praxe,“ ohodnotil Nejedlého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…