Úplatky z Ukrajiny! Zdroj: FBI. Senátor na Bidena vypustil krakena

21.07.2023 8:50

Bral prezident USA úplatky z Ukrajiny? Skandál, který spojuje s korupcí nejen syna současného amerického prezidenta, ale i samotného „nejmocnějšího muže planety“, nabývá na rozměrech. Na základě dostupných informací se ukazuje, že Joe Biden a Hunter Biden údajně „donutili“ generálního ředitele ukrajinské firmy Burisma Mykolu Zlochevského, aby jim zaplatil miliony dolarů výměnou za jejich pomoc při zbavení se ukrajinského prokurátora vyšetřujícího tuto společnost, kde byl Biden junior navíc v představenstvu. Mluví se o pěti milionech dolarů jak pro syna, tak přímo pro Joea Bidena.

Úplatky z Ukrajiny! Zdroj: FBI. Senátor na Bidena vypustil krakena
Foto: Repro Fox News
Popisek: Americký prezident Joe Biden reagoval na dotaz týkající se aktivit jeho syna Huntera dosti podrážděně

Kauzu pokrývá americká televize Fox News na základě informací, jež obsahoval dokument FBI, který ve čtvrtek zveřejnil republikánský senátor Chuck Grassley ze státu Iowa.

Grassley podle televizní stanice, která je dostupná více než 100 milionům amerických domácností, uvedl, že zveřejnil dokument, který popisuje údajný zločinný úplatkářský plán zahrnující tehdejšího viceprezidenta Joea Bidena a ukrajinského obchodního manažera, aby si americký lid mohl „tento dokument přečíst sám bez filtru politiků nebo byrokratů“.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí
Server Fox News Digital tento dokument přezkoumal a zjistil, že skutečně obsahuje nové informace včetně identity obchodního manažera – generálního ředitele Burisma Zločevského. Obsahuje také obvinění, že zmíněný manažer byl donucen zaplatit Joeu Bidenovi a Hunteru Bidenovi miliony dolarů, aby zařídili propuštění ukrajinského prokurátora vyšetřujícího jeho firmu.

V dokumentu Zločevskij sděluje zdroji, že má „mnoho textových zpráv a ‚nahrávek‘, které ukazují, že byl k takovým platbám donucen“ Bidenovými.

Dokument je datován 30. června 2020 a říká, že kontakt se zdrojem byl „telefonický“.

Zdroj, který je označován jako „CHS“, oznámil FBI, že „na konci roku 2015 nebo v roce 2016, během Obamovy/Bidenovy administrativy, byl CHS poprvé představen úředníkům ukrajinského obchodu se zemním plynem Burisma Holdings prostřednictvím Oleksandra Ostapenka.

„CHS a Ostapenko odcestovali na Ukrajinu a během jednání v sídle Burismy, kterého se účastnili také finanční ředitel Burismy Vadim Pojarski a Karina Zločevská, dcera generálního ředitele a zakladatele Mykoly Zločevského.

Během schůzky Pojarski řekl, že Burisma najala bývalého prezidenta nebo premiéra Polska, aby využil své kontakty v Evropě pro případné obchody s ropou a plynem, najali také Huntera Bidena, aby je „prostřednictvím svého otce chránil před všemi druhy problémů,“ uvádí se v dokumentu.

Na dotaz zdroje, proč ho společnost najala, když měla už Bidena mladšího ve svém představenstvu, Pojarskii odpověděl: „Hunter Biden není moc chytrý, chtěli jsme získat další rady.“

Další schůzka zdroje se uskutečnila o dva měsíce později. Zdroj se setkal s Mykolou Zločevským ve Vídni v Rakousku před kavárnou spolu s Ostapenkovou v době, kdy Joe Biden učinil veřejné prohlášení o (bývalém) ukrajinském generálním prokurátorovi Viktoru Shokinovi, že je zkorumpovaný a že by měl být odvolán z funkce.

„CHS řekl Zločevskému, že Shokinovo vyšetřování Burismy, které bylo v tuto chvíli zveřejněno, by mělo podstatný negativní dopad na budoucí působení Burismy ve Spojených státech.“

Na to Zločevskij odpověděl: „Neboj se, Hunter se o tyto záležitosti postará prostřednictvím svého otce,“ uvádí dokument.

„CHS doporučil Zločevskému, že by bylo problematické získat kapitál v USA vzhledem k Shokinovu vyšetřování Burismy, protože nikdo v USA by neinvestoval do společnosti, která byla předmětem trestního vyšetřování a navrhl, že by bylo nejlepší, kdyby Burisma jednoduše zahájil soudní spor na Ukrajině a zaplatil nějakému právnímu zástupci 50 000 dolarů,“ stojí v dokumentu.

Zločevskij ale řekl, že Burisma „pravděpodobně prohraje soud, protože nemůže prokázat nevinu“. Také se zasmál sumě 50 000 dolarů a řekl, že „stojí 5 (milionů) zaplatit jednomu Bidenovi a 5 (milionů) druhému Bidenovi“.

Zdroj k tomu poznamenal, že „nebylo jasné, zda tyto údajné platby již byly provedeny“, uvádí dokument.

Ve zmíněném dokumentu také nalezneme poznámku o nízkém intelektu syna prezidenta USA. Když totiž zdroj doporučil Zločevskému, že „jakékoli takové platby Bidenům by věci zkomplikovaly a Burisma by si měla najmout ‚nějaké normální americké poradce pro ropu a plyn‘, protože Bidenovi nemají žádné zkušenosti s obchodním sektorem“, odpověděl Zločevskij, že ačkoli je Hunter Biden hloupější, než jeho pes, potřeboval ho udržet ve správní radě.

Na to se zdroj zeptal, zda Hunter Biden nebo Joe Biden požádali Zločevského, že by si měl Huntera ponechat.

„Zločevskij odpověděl: Ano, oba dva.“

Zdroj poté podotkl, že byla chyba Bideny poslechnout. Na to Zločevskij řekl, že oceňuje radu CHS, ale že „je příliš pozdě na změnu svého rozhodnutí“.

„CHS to pochopil tak, že Zločevskij už Bidenům zaplatil, pravděpodobně proto, aby se ‚vypořádal se Shokinem‘,“ stojí v dokumentu.

Poté dokument zmínil „telefonní hovor 2016/2017“, který měl zdroj se Zločevským po prezidentských volbách v roce 2016. Zločevskij řekl, že „není šťastný, že Trump vyhrál volby“.

Zdroj se zeptal Zločevského, zda má obavy ze zapletení Burismy s Bidenovými. Na to Zločevskij prohlásil, že Bidenům platit nechtěl, a byl „tlačen, aby jim zaplatil“.

V tu chvíli už byl prokurátor Shokin vyhozen a Zločevskij řekl, že se „nikdo nedozví o jeho finančních transakcích s Bidenovými“.

Na dotaz zdroje, zda má Zločevskij pro svá tvrzení nějaký důkaz, mu odpověděl, že má mnoho textových zpráv a ‚nahrávek‘, které ukazují, že byl k takovým platbám donucen“, stojí v dokumentu.

Pokud jde o nahrávky a textové zprávy s Bidenovými, zdroj uvedl, že Zločevskij řekl, že má celkem 17 nahrávek týkajících se Bidenových; dvě z nahrávek zahrnovaly Joea Bidena a zbývajících 15 nahrávek obsahovalo pouze Huntera Bidena.

Zdroj také uvedl, že tyto nahrávky obsahují důkazy, že Zločevskij byl nějakým způsobem donucen zaplatit Bidenům, aby zajistili, že Shokin byl vyhozen.

Kromě toho měl Zločevskij také dva dokumenty, které CHS chápal jako výpisy bankovního převodu, které dokazují, že byly provedeny platby Bidenům, pravděpodobně výměnou za Shokinovo propuštění.

Republikánský senátor Grassley, který na celou kauzu upozornil, v této souvislosti prohlásil, že téměř rok tlačil na ministerstvo spravedlnosti a FBI, aby poskytly podrobnosti o tom, jak se vypořádávají s velmi významnými obviněními od důvěryhodného informátora FBI, který zapletl tehdejšího viceprezidenta Bidena do zločinného úplatkářství.

„Zatímco se FBI snažila mlžit a redigovat, americký lid si nyní může tento dokument číst sám, bez úprav a vysvětlení politiků nebo byrokratů. Co udělalo ministerstvo spravedlnosti a FBI s podrobnými informacemi v dokumentu? A proč se je tak dlouho snažily utajit před Kongresem a americkým lidem?“ ptá se senátor a poukazuje na neochotu případ řešit.

Kauza možných úplatků pro prezidenta největší světové velmoci, jak se USA rády nazývají, neunikla ani pozornosti sociálních sítí.

Twitterový účet KanekoaTheGreat, za kterým se podle profilu skrývá nezávislý americký novinář, zveřejnil části zmíněného dokumentu FBI pro veřejnost.

V jednom z nich poukazuje na prohlášení šéfa ukrajinské ropné a plynárenské společnosti, ve kterém zmiňuje úplatek celkem 10 milonů dolarů americkému prezidentovi a jeho synovi.

„Generální ředitel společnosti Burisma řekl, že vyhodit prokurátora, který vyšetřuje jeho společnost, stojí jednomu Bidenovi 5 (milionů) a druhému Bidenovi 5 (milionů)“.

Poukazuje i na pasáž, ve které je zmíněno, že syn amerického prezidenta případné problémy vyřeší pomocí svého otce.

„Neboj se, Hunter se o všechny ty záležitosti postará prostřednictvím svého otce.“

A nezapomněl ani na zmínku o inteligenci Bidena juniora.

„I když byl Hunter hloupější než jeho pes.“

V dalším svém tweetu tento novinář ukazuje dokument, ve kterém se píše o převodu úplatků.

„Generální ředitel společnosti Burisma řekl, „že neposlal žádné finanční prostředky přímo ‚Big Guy‘ (Joeu Bidenovi)“, zmínil transakci, která zřejmě nesměřovala přímo na prezidentův účet, ale zároveň byla podle něj dobře utajená a špatně dohledatelná.

„Trvalo by jim (vyšetřovatelům) 10 let, než by našli záznamy (nezákonné platby Joeu Bidenovi).“

A do třetice tento novinář na twitteru poukázal na existenci důkazů ohledně celé komunikace s Bidenovými i ohledně poskytnutí úplatků, ke kterým byl šéf ukrajinské společnosti podle svých slov přinucen.

„Generální ředitel společnosti Burisma tvrdil, že vlastní textové zprávy, prohlášení o bankovním převodu a 17 nahrávek (2 s Joem Bidenem a 15 s Hunterem Bidenem), které ukazují, že byl nucen zaplatit Bidenům, aby zajistil propuštění Viktora Shokina,“ píše novinář a vše podpořil opět kopií dokumentu FBI.

K tomu ale dodává, že samotná FBI všemi těmito informacemi disponovala již od roku 2018 a tajila je.

„FBI tyto informace od ledna 2018 tajila.“

Dodejme, že o možném zapojení Huntera Bidena do této kauzy se spekuluje již roky. Jak on, tak jeho otec, prezident Spojených států amerických, svoji roli v tomto spolčení popírali. O tom, zda bude mít toto odhalení vliv na následující americké prezidentské volby, nebo bude tlaku na své odstoupení Joe Biden čelit již nyní, po zveřejnění celé kauzy, se dá spekulovat.

Že to ale Bidenovi, který je navíc neustále konfrontován se svými přešlapy spojovanými s jeho vysokým věkem nepomůže, je téměř jisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kam se dnes člověk podívá, tak tam vidí peníze a podrazy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 21.07.2023 9:11:54
Rád bych se dozvěděl, co přinutilo ty české, vládní, diletantské noky. aby se chovali jako podřadní sluhové a plnili každý nesmyslný a nám škodící příkaz. A kdo bude odsouzen a zaplatí jimi zaviněnou škodu, která se dnes už přibližuje ke 300 miliardám ?

|  21 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…