V ČT jsou malé platy. Zvýšit! znělo na demonstraci. A zle o Xaverovi a Lipovské

03.06.2020 8:24

Včera odpoledne proběhla na Hradčanském náměstí demonstrace iniciativy Masaryk. Z akce existuje téměř dvouhodinový záznam. A jedno ze žhavých témat byla Česká televize a nedávno proběhlá volba do Rady ČT. Mluvil například předseda Českého filmového a televizního svazu FITES, který dal letos Xaverovi Kyselý citron. Stěžoval si, že v ČT jsou malé platy. A navrhoval, aby se Česko inspirovalo v Bavorsku. Do ekonomky Lipovské se pak pro změnu navezl senátor Smoljak.

V ČT jsou malé platy. Zvýšit! znělo na demonstraci. A zle o Xaverovi a Lipovské
Foto: Repro Facebook
Popisek: Dokumentarista a předseda výkonného výboru FITESu, Martin Vadas při projevu na Hradčanském náměstí

Akce začala zpěvem písně "Jednou budem dál". Pak už projevy odstartoval Ray Baseley, jeden z pořadatelů akce a mluvčích iniciativy, který se opíral jak do Babiše, tak do Zemana. Dotkl se i zvolení nových členů Rady ČT: "Českou televizi zasáhlo zvolení nových zástupců do její rady. A kvůli tomu jsme dnes také tady."

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Pak už hovořil další organizátor Fedor Bruoth, který se tématu ČT věnoval podrobněji a také se trefoval do Babiše a Zemana za údajnou proruskost. "Všichni ti, které jsem zmínil, svorně pracují na tom, aby ovládli Českou televizi, aby ji ochočili a dali jí náhubek. Ale to jim nesmíme dovolit. Chtějí z ní udělat hlásnou troubu momentálních mocipánů. To nechceme a to také nedovolíme."

Následně se mikrofonu chopil dokumentarista Martin Vadas a i on se dotkl tématu. "Byla zmíněna situace České televize. Chtěl bych ji dát do souvislosti, nejde jen o ty tři, kteří reprezentují, jak to řekla paní Němcová 'fašisticko-komunistickou strukturu v Poslanecké sněmovně'. Ale jde o celkovou situaci České televize. Žádný podnik v České republice a ani žádný zaměstnanec nepracuje za peníze roku 2008. Jen Česká televize a Český rozhlas. Poslanci si to pro sebe vyřešili tak, že sobě a dalším ústavním činitelům zvýšili platy více než dvakrát za tu dobu. Domnívám se, že to ohrožuje výkonnost veřejné služby. Zadarmo se to dlouhodobě kvalitně dělat nedá. A já si myslím, že veřejná služba musí být kvalitní, aby měla své opodstatnění. Aby nás informovala nezávisle. Aby si ji nikdo nemohl uplatit. Aby ji nikdo nemohl ovlivnit ve svůj prospěch. Potřebujeme nezávislou Českou televizi, nezávislý Český rozhlas," řekl Vadas a dočkal se potlesku. Dodejme, že právě to, že není známo, jaké mají její zaměstnanci platy, je jedním z častých bodů kritiky ČT.

Vadas pak pokračoval: "Myslím si, že o programu České televize a Českého rozhlasu by se nemělo rozhodovat ve Sněmovně ani v Senátu. Myslím si, že politici by měli převzít osvědčený bavorský model. Vzpomeňte si, jak Bavorsko funguje, připomeňte si, jaké v Bavorsku mají důchody a platy, a tam se snažme přiblížit. Opisujme správně, opisujme dobré texty, opisujme dobré zákony."

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

Mluvil i o zasahování politiků. "Ta ingerence politické scény je zjevná, i když třeba není přímá. Ale atmosféra, kterou kolem sebe vytvářejí vláda České republiky a prezidentská kancelář i s panem prezidentem ovlivňují média. Ta média mají strach a v tomto strachu pracují. Dovolím si připomenout, jakým způsobem zpravodajství České televize referovalo o zvolení těchto třech 'no names' osob, které v profesi nikdo nezná a nikdo dobře nehodnotí."

Pak se věnoval přímo Xaverovi Veselému: "Člověkem, který má dohlížet na fungování veřejné služby, se stal držitel Kyselého citronu Trilobitu, udělovaného u příležitosti Trilobita nezávislou porotou Českého filmového a televizního svazu FITES, kterého jsem předsedou. Ta porota posoudila jeho výkon, moderátorský, a řekla, že toto nelze. Ten pán pracuje pro Český rozhlas. Ta normalizace postupuje a je to velice nebezpečné." Na závěr dodal, že nechtějí služebnou ČT a ČRo. "Chceme, aby média veřejné služby nastavovala politické scéně zrcadlo a upozorňovala na nebezpečí, která v této situaci hrozí. Některá už tady byla zmíněna."

Že "svoboda médií je v ohrožení" mínil i Pavel Svoboda, neúspěšný lidovecký kandidát na europoslance. Hovořil i senátor David Smoljak, který naopak Českou televizi označil jako vítěze koronavirové krize, protože údajně i pochybovače přesvědčila, že její veřejná služba je nenahraditelná. "Byla to právě ČT, která zastoupila tu zmatečně jednající vládu, která v jednu chvíli něco vyhlásila, v druhou to odvolala. Byla to právě ČT, která v tu chvíli byla schopná přenášet ty informace srozumitelným a klidným tónem, aniž by zvyšovala napětí ve společnosti. A jak se jim za to vláda odvděčila? Zatímco v prvním kole poslala do rad kandidáty, kteří se vyjadřovali kriticky k České televizi, což je v pořádku, do druhého kola už vyslala rovnou kandidáty, kteří samu podstatu České televize začali zpochybňovat," stýskal si Smoljak.

"Chápete ten paradox, že někdo zvolí do Rady ČT člověka, který říká, že nechápe smysl existence té služby, nevidí její potřebu? Dovedete si představit, že by do dozorčí rady nějaké instituce nastoupil člověk, který by řekl, že vůbec nechápe, co ta instituce dělá a proč tu je? Dovedete si představit, že by ho tam někdo mohl zvolit? S jakým úmyslem? Rozhodně ne s dobrým," opřel se Smoljak pro změnu do Lipovské. "Mimochodem, tato kandidátka dostala nejvíc hlasů ze všech kandidujících v Poslanecké sněmovně. To svědčí samo o sobě o tom, jakými úmysly byla ta většina v Poslanecké sněmovně vedena," vytýkal senátor poslancům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…