V Německu při udělování azylu jela korupce ve velkém. Zkoumat se budou tisíce rozhodnutí

28.04.2018 19:46

Německá veřejnost bedlivě sleduje vývoj kauz, v rámci kterých byl neoprávněně udělen azyl několika stovkám až tisícům přistěhovalců z Blízkého východu. Nesrovnalostmi se zabývá ministerstvo vnitra a další úřady.

V Německu při udělování azylu jela korupce ve velkém. Zkoumat se budou tisíce rozhodnutí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Před několika dny bylo v německých médiích odhaleno, že na brémské pobočce Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky bylo neoprávněně uděleno možná až několik tisíc azylů pro přistěhovalce z Blízkého východu. Do podvodů byl podle všeho zapleten dnes už bývalý šéf pobočky a dalších několik lidí, kteří se pohybují v oblasti přistěhovalecké politiky. Jak dnes píše magazín Spiegel, nejmenovaný šéf brémské pobočky úřadu byl v podezření již od ledna 2016.

Přesto trvalo další více než dva roky, než celá kauza vyšla najevo a úřady se jí začaly zevrubně zabývat. Německá veřejnost je touto aférou zneklidněna a mnozí se ptají, jestli se podobné záležitosti neděly i na jiných pobočkách v zemi a kolika dalším žadatelům o azyl bylo vyhověno neoprávněně. Předseda parlamentního výboru pro domácí záležitosti Stephan Meyer z bavorské CSU nyní oznámil, že by mělo být pro začátek přezkoumáno 4 500 rozhodnutí o udělení azylu.

Celý text v němčině je ZDE.

Vláda a konkrétně ministerstvo vnitra věnují celému případu mimořádnou pozornost. V případě důkladného neprošetření hrozí, že by mohla být ze strany opozice i značné části veřejnosti zpochybněna přistěhovalecká politika Angely Merkelové. V posledních týdnech bylo již na brémské pobočce Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky přijato několik kroků, které by měly vést k tomu, aby se nic takového v budoucnu neopakovalo.

Mimo jiné byli přijati další úředníci a byly zpřísněny kontrolní mechanismy ve všech fázích procesu udělování azylu. „Prozatím se hovoří o tom, že bývalý šéf brémské pobočky mezi lety 2013 až 2016 posvětil udělení azylu nejméně 1 200 osobám, i když tito žadatelé nesplnili zákonné podmínky pro udělení azylu. Ve většině případů šlo o Kurdy, kteří tvrdili, že patří k pronásledovanému kmeni Jezídů.

Nejmenovaný úředník a další osoby jsou nyní vyšetřováni pro podezření z korupčního jednání. Diskuzi v Bundestagu se na žádost výboru pro domácí záležitosti zúčastnila také šéfka Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky Jutta Cordtová, která je přesvědčena, že nešlo o selhání celého systému, ale jen o chyby jednotlivých zaměstnanců. Objevily se informace, že vnitřní vyšetřování proběhlo již po odhalení v lednu 2016 a v důsledku toho byl o pět měsíců později propuštění šéf brémské pobočky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…