V Plzni soudí muže, který vyhrožoval terorem v Pákistánu

02.10.2018 11:01

Až dvanáctileté vězení hrozí jednadvacetiletému muži z Bulharska, který se dnes začal u Krajského soudu v Plzni zpovídat z vyhrožování teroristickým trestným činem. Nikolaj Simeonov Ivanov podle obžaloby letos v lednu odeslal ze svého mobilního telefonu a z e-mailu textovou zprávu a e-mail dvěma pákistánským médiím, píše ČTK.

V Plzni soudí muže, který vyhrožoval terorem v Pákistánu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Vyhrožoval teroristickými činy v Pákistánu, pokud nepropustí na svobodu Češku, která byla zadržena na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Chtěl zadržené pomoci, útoky nemyslel vážně, řekl dnes u soudu.

Cizinec, který pracoval v továrně v Plzni, si podle žalobce nejdřív nechal internetovým překladačem přeložit z bulharštiny do angličtiny text. Z pokoje plzeňské ubytovny ho pak poslal do Pákistánu tamnímu internetovému deníku a satelitní televizi. Napsal, že pokud Pákistán nepropustí do 48 hodin zadržovanou Češku, o níž média psala jako o Tereze, a neposadí ji do letadla, odehrají se v Pákistánu teroristické útoky. Na mysli měl podle žalobce bombu. Do textu uvedl i své telefonní číslo, na němž ho měla Češka po propuštění kontaktovat.

Ivanov se přiznal. Popřel ale, že by chtěl skutečně spáchat nějaký teroristický čin. „Bylo to impulzivní jednání,“ řekl u soudu. Jeho jedinou motivací prý byla snaha pomoci zadržované Češce. Se ženou se podle svého tvrzení seznámil přes sociální sítě, loni se asi třikrát setkali a měl s ní prý také pohlavní styk. Řekla mu, že odjíždí do Belgie, ale pak ho na sociálních sítích zablokovala. Dozvěděl se o ní až z médií, když byla zadržena s drogami v Pákistánu. U soudu řekl, že svými výhružkami chtěl dosáhnout toho, aby byla žena souzena v Čechách. Chtěl také, aby se mu na jeho telefon ozvali lidé, kteří Češku do pašování drog zatáhli. Nikoho konkrétního ale neznal, nevěděl ani nic o Pákistánu. Chtěl prý jen nějak pomoci.

Vzkaz, který letos v lednu pákistánská média obdržela, se objevil na jejich webu, později se informace přenesla do Česka, kde ji převzalo několik médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…