V obcích na západě Čech, kde pracuje víc cizinců, dostanou navíc peníze na posílení policie

26.12.2017 9:00

Plzeňský kraj vyčlení příští rok obcím s vysokou koncentrací pracujících cizinců peníze na strážníky. Program, v němž budou jednotky milionů korun, vyhlásí na jaře. Půjdou jen vybraným oblastem, hlavně podél dálnice D5 na Rozvadov, kde je nejvíce průmyslových zón. Peníze budou především na výplaty navýšeného stavu strážníků, řekl ČTK hejtman Josef Bernard (ČSSD).

V obcích na západě Čech, kde pracuje víc cizinců, dostanou navíc peníze na posílení policie
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V postižených obcích kraje v okolí industriálních zón rostou počty přestupků a trestných činů cizinců. Továrny v regionu se podle Bernarda dlouhodobě bez cizinců neobejdou.

„Peníze budou vyčleněné z krajského programu na havarijní stavy a neobvyklé potřeby, kde bude příští rok 20 milionů korun, více než loni. Část peněz dáme oblastem nejvíce postiženým velkým počtem agenturních zaměstnanců pracujících v průmyslových lokalitách,“ uvedl hejtman. Podle něj by se měly malé obce spojit s většími, kde už městská policie funguje. „Tam se posílí počet strážníků, kteří by pak více dbali na pořádek hlavně kolem ubytoven agenturních pracovníků,“ řekl. Peníze lze využít na nábor, vybavení a náklady na strážníky.

Starostové by chtěli, aby strážníci přibývali spíše ve větších městech a obcích a k nim pak zajížděli smluvně jako placená služba. Městský strážník stojí obec asi půl milionu korun ročně. Kraj by mohl poskytnout asi polovinu částky. Podle Davida Chovance z ministerstva vnitra by se na tom ministerstvo mohlo také podílet.

Na začátku příštího roku chce mít kraj jasno také v tom, jaké změny požadují obce v legislativě související se zaměstnáváním cizinců. Bude požadovat více povinností podniků a pracovních agentur. „V Německu a Francii si agentury daleko více hlídají a regulují je,“ uvedl hejtman. Kraj by chtěl dosáhnout toho, aby zaměstnavatelé v ČR byli společensky odpovědní a uzavírali smlouvy jen s těmi agenturami práce, které firmám předloží adresy pobytu cizinců, budou garantovat jejich zdravotní stav a v případě ztráty práce se o ně budou nejméně tři měsíce starat nebo zajistí jejich návrat do země, odkud přišli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…