V pražském ANO bublá problém. Arogance, miliony a napětí. Rozpovídali jsme lidi, kteří ještě nikdy neměli prostor mluvit

06.04.2017 16:48

EXKLUZIVNĚ Na Praze 4 se dějí věci. Kromě toho, že zelený starosta Petr Štěpánek domlouvá jeden developerský projekt za druhým, vše zpovzdálí a bez větších problémů pozoruje také hnutí ANO. To ovšem v této významné městské části volby vyhrálo a mohlo se pyšnit hned dvanácti zastupiteli. Proč nakonec žádný "babišovec" není starostou? A proč se na nás část zastupitelů obrátila s prosbou o pomoc? Více v následujícím materiálu, jehož podklady jsme sbírali téměř tři týdny.

V pražském ANO bublá problém. Arogance, miliony a napětí. Rozpovídali jsme lidi, kteří ještě nikdy neměli prostor mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

Když se v říjnu roku 2014 konaly volby do zastupitelstev obcí, hnutí ANO se stalo doslova přes noc supernovou. Pokud bychom zůstali na území Prahy 4, připomněli bychom, že si Babišova stáj připsala 21,69 procenta. V reálných číslech šlo o 64.110 platných hlasů, díky nimž se volenými zastupiteli stalo hned dvanáct politiků. Tehdy ještě bylo vše zalito sluncem. Mandát obdrželi Petr Crkoň, Tomáš Hrdinka, Viktor Janouškovec, Aneta Krajcová, Radek Lacko, Antonín Lébl, Jarmila Machová, Martin Nikolo, Zdeněk Pokorný, Ondřej Růžička, Ivo Vaněk a konečně Lukáš Zicha. Kde ty loňské sněhy jsou, chtělo by se poznamenat. Proč? Pokud se dnes, tedy v roce 2017 podíváme na počet lidí z hnutí ANO na zastupitelstvu Prahy 4, zjistíme, že se klub zúžil na čtyři: Lébl, jeho prý velmi blízká spolupracovnice Machová, Lacko a Hrdinka. Mimo stojí Petr Crkoň, jehož se prý vedení ANO bojí vyloučit.

Jak k tomu došlo?

Právě na tento problém, na podivné chování a postupný zánik hnutí na "čtyřce", upozornili naši redakci sami místní zastupitelé. Jejich jména samozřejmě uveřejňovat nebudeme. Tito politici shodně uvedli, že za spory a nefunkčností hnutí stojí jedno konkrétní jméno: Pavel Čihák. Málo známý poslanec ANO, člen jednoho výboru a třech podvýborů, má velmi zajímavou minulost, která bude stát za připomenutí.

Šéfa poslanců ANO Faltýnka v lednu 2014 rozzlobily informace o tom, že Čihák získal od exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha takřka neomezený vliv na to, jaké silnice se za stamiliony v kraji opraví. „V podstatě oni dva (Rath a současný poslanec ANO) naplánovali a rozhodli, co se postaví. Radní do toho nemohli mluvit,“ potvrdil pro HN někdejší středočeský radní Zdeněk Seidl. Podezřelé zakázky nejsou zdaleka jedinou kaňkou Čihákovy minulosti. Televize Nova odvysílala reportáž o tom, jak Čihák mohl jít na osm let do vězení, protože mu v roce 2010 našli policisté v autě medvědí kůži, medvědí maso a pušky.

Z dvanácti zbyli čtyři (a Petr Crkoň):

Ale zpět do současnosti. Poslanec Čihák tvořil se zastupitelem Léblem dvoučlenný vyjednávací tým pro vznik koalice na Praze 4. Cíl byl zřejmý. Hnutí chtělo starostu a většinu silových resortů, jako například majetek, územní rozvoj, investice. Co se Rady jako ústředního orgánu městské části týká, plánované rozložení bylo 5:4 pro ANO. Tím by hnutí získalo bezbřehou moc. A Čihák narazil. Dejme slovo jednomu z protagonistů tehdejších jednání, který se dodnes na řízení Prahy 4 podílí. „S Tondou Léblem by se člověk ekonomicky dohodnul na čemkoli. Čihák jednal velmi arogantně a z pozice moci. Na to taky doplatil," řekl naší redakci dobře obeznámený zdroj.

Další hlasy pokračují. „Lébl a Čihák dojednávali koalici s někdejším kmotrem ODS Ondřejem Palounkem," stálo v materiálech, které jsme získali. Ondřej Palounek je muž, který pražské zákulisí poznal velmi dobře. Díky svým vlivům se mohl podílet na rozhodování mnoha městských firem. To bychom se ovšem museli vrátit mnoho let nazpět. Informace, kterou jsme obdrželi, většina námi oslovených popřela. „Nikdy jsem s panem Palounkem nejednal a nevím o nikom, kdo by z ANO 2011 s ním jednal," sdělil Lukáš Zicha. „Já osobně pana Palounka neznám, nikdy jsem se s ním nesetkal a vím o něm pouze z doslechu. Jednání o koalici jsem za ANO nikdy nebyl účasten," řekl redakci Lukáš Pokorný (nyní STAN). „Pana Palounka ani neznám, ani jsem s ním nejednal, neboť jsem nebyl ve vyjednávacím týmu. Jestli někdo jiný z ANO za Prahu 4, mi není známo," konstatoval radní na velké Praze Radek Lacko. Kontakty s Palounkem popřel i poslanec Čihák. „Ne," uvedl na konkrétní dotaz, zdali se setkávali. Podle námi oslovených zákulisních hráčů to ovšem není pravda. „Samozřejmě spolu mluvili," uvedli dva lobbisté, s nimiž jsme měli možnost hovořit.

Co tedy následovalo? Fiasko, ANO na druhé koleji, zelený starosta Štěpánek do čela radnice a téměř drtivý rozpad klubu.

Tu pravou podstatu podivných kroků poslance Čiháka a vyjednavače Lébla ovšem popišme docela jinak. „Nedomnívám se, že někdo, kromě těchto dvou osob, z původně dvanácti zvolených zastupitelů na Praze 4 byl v jakékoliv fázi do vyjednávání zapojen a o čemkoliv informován," sdělil redakci uvolněný člen zastupitelstva Ivo Vaněk (STAN – Tučňák). Byl de facto jediný, kdo se byl ochoten k tajemným a odcloněným informacím vyjádřit. Několik dalších zdrojů se vzhledem z obav „před Čihákem“ raději ukrylo za anonymitu. Pro nás však velice cennou.

„Čihák na sněmu běhal od stolu ke stolu, řešil obchody Rathovi, nyní se o něm hovoří v souvislosti se Středočeským krajem a hejtmankou Jermanovou, která o tom podle všeho vůbec neví!“ uvedl naší redakci obeznámený člen ANO. „Chcete vědět, jak probíhala kampaň? Ty miliony?!“ doplnil řečnický dotaz.

Odpověděli jsme názvem hnutí Andreje Babiše. „Bylo by efektivnější sejít se osobně a probrat v interakci vše potřebné, budete mít prostor pro doplňující dotazy a další zajímavé náměty do článků," uvedl ParlamentnímListům.cz jeden z nejvýše postavených členů hnutí v Praze, když jsme se ho zeptali na dvojici Čihák, Lébl… 

O tom ale až v příštím materiálu na téma ANO na Praze 4. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…