V pražském Dopravním podniku zasahuje protikorupční policie

17.08.2012 9:55

AKTUALIZOVÁNO Protikorupční policie v pátek dopoledne vtrhla do Dopravního podniku Praha. Údajně prohledává tři oddělení firmy - IT, účetní a marketingové oddělení. Zátah potvrdili její šéf Tomáš Martinec, mluvčí podniku Tereza Krásenská i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Podle neoficiálních informací z podniku by akce mohla trvat do večerních hodin.

V pražském Dopravním podniku zasahuje protikorupční policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Podle informací ČTK jsou v podniku asi tři desítky policistů, zamířily mimo jiné na právní oddělení, oddělení marketingu, IT i k současné šéfce podniku Magdaleně Češkové. Zda zásah souvisí s tím, že podnik ve středu podal trestní oznámení kvůli nevýhodným smlouvám z let 2010 a 2011, není jasné.

"Policie na místě provádí úkony trestního řízení," řekl ČTK Martinec s tím, že další podrobnosti nemůže sdělit. Právo na poskytování informací si podle něj vyhradilo dozorové Vrchní státní zastupitelství v Praze. Ani šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová, která případ vede, nechtěla sdělit bližší informace.

"Vím o tom, protože mi o tom řekli moji lidé, kteří se to dozvěděli z otevřených zdrojů. Ale oficiálně mi to nikdo neoznámil," řekl pro server iDnes.cz pražský primátor Bohuslav Svoboda. Pro ČTK dodává: "Nepovažuji za nutné se vyjadřovat k zásahu protikorupční policie v sídle dopravního podniku. Věřím, že orgány činné v trestním řízení objasní, zda se v Dopravním podniku dělo cokoliv nestandardního."

Češková: Policisté si přišli pro dokumenty

Podle současné šéfky společnosti Magdaleny Češkové si kriminalisté na základě povolení soudu přišli vyzvednout některé dokumenty v souvislosti s trestním oznámením, které kvůli nevýhodným smlouvám z minulosti podal na firmu odvolaný generální ředitel Vladimír Lich. V budově jsou asi tři desítky policistů, zamířily mimo jiné na právní oddělení, oddělení marketingu, zásobování, IT a do ředitelské kanceláře. Podnik prý jinak funguje normálně.

Podle předsedy dozorčí rady podniku Jiřího Nouzy (TOP 09) měla policie zasáhnout už dávno. "Jsem překvapen, že přišla tak pozdě. Právní rozbor smluv, který vypracoval advokát Václav Láska, měl být rovnou předán policii," řekl ČTK Nouza.

Podnik ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti podepsali nevýhodné smlouvy. Podezírá je ze spáchání trestných činů podvodu, pletichy při zadávání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Den na to odvolalo představenstvo kvůli údajným manažerským pochybením generálního ředitele Vladimíra Liche, který podání trestního oznámení inicioval.

Primátor Svoboda nesouhlasí s rozhodnutím rady odvolat Licha. „Nemohu se smířit s tím, že dozorčí rada odvolá ředitele, který má dobré hospodářské výsledky a který plní zadané úkoly,“ říká. Primátor Svoboda rovněž oznámil, že sám vnímá souvislost mezi odvoláním ředitele Licha a trestními oznámeními, které podal na dřívější manažery v souvislosti s některými zakázkami.

Řízením podniku je nyní pověřena předsedkyně představenstva Magdalena Češková, která podnik už krátce řídila na začátku letošního roku. Češková plánuje vypsat výběrové řízení na nového ředitele, do kterého se ale sama hlásit nechce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…