VIDEO Tam, kde Babiše volil každý třetí, udělala fanynka Chvilek pro demokracii demonstraci. Takhle dopadla

08.06.2019 4:43

Kaplice je město v okrese Český Krumlov v Jihočeském kraji, kde starostuje lidovec Pavel Talíř, politik a bývalý dlouholetý předseda ZD Netřebice. Město má přes sedm tisíc obyvatel a ve sněmovních volbách v roce 2017 tady hnutí ANO obdrželo 34,18 procenta ze všech odevzdaných hlasů. Tedy jasné vítězství.

VIDEO Tam, kde Babiše volil každý třetí, udělala fanynka Chvilek pro demokracii demonstraci. Takhle dopadla
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Z demonstrace v Kaplici

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí
Na místním náměstí se před několika dny pod zmáčeným nebem odehrála demonstrace proti současnému politickému stavu. ParlamentníListy.cz našly její záznam.

Doplňme, že u posledních voleb do Evropského parlamentu v Kaplici hnutí ANO volilo 26,52 procenta a také tohle číslo znamenalo jasné vítězství. ODS v Kaplici získala 10,94 procenta a třeba koalice STAN, TOP 09 ani ne sedm procent. Právě proto redakci ParlamentníchListů.cz zaujalo, jak dopadla akce, která byla svolána na konec května a reportáž o ní natočila jedna obyvatelka. Doposud si záznam přehrálo jen 82 lidí.

Navzdory špatnému počasí se na místním náměstí přeci jen několik lidí sešlo. Podle našich odhadů, když nepočítáme malé děti, jich bylo kolem dvaceti. Organizátorka hovoří o čtyřech desítkách. „Chceme vyjádřit svůj nesouhlas s vládou premiéra Babiše, chceme demisi vlády, demisi premiéra,“ uvádí na kameru pořadatelka Iveta Špičková.

Ta rovněž potvrdila, že se na kaplickém náměstí místní obyvatelé sešli v rámci podpory hnutí Milion chvilek pro demokracii. „To, co dělají na tom Václaváku, to mi přijde neuvěřitelné,“ doplnila.

Anketa

Do kdy by měl být Andrej Babiš předsedou vlády?

hlasovalo: 26259 lidí
Když se toto uskupení s řadou umělců ve svém čele sešlo před několika dny v centru české metropole, hovořila řada pozorovatelů o účasti nad 100 tisíc. To se ovšem ukázalo jako velmi nadhodnocené. „Policie v 18:30 odhadovala účast na 70.000 lidí,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr vnitra Jan Hamáček. Rozdíl mezi údaji organizátorů demonstrace a odhadem Policie ČR tak činí neuvěřitelných 50 tisíc lidí.

Spory o skutečný počet demonstrantů se vedou na sociálních sítích už prakticky od úterního večera. Mnozí uživatelé sdíleli jednoduché metody výpočtu zalidněnosti dle průměrného počtu lidí na metr čtvereční s tím, že v takovém případě údaj 120 tisíc nemůže odpovídat realitě.

ParlamentníListy.cz v souvislosti s demonstracemi zhlédly také příslušné záběry na serveru Youtube, které sem umístil spolek Milion chvilek. Pod videi je sice zakázána diskuse, tudíž se pod nimi nemůže nikdo vyjádřit a veřejně pronést svůj názor, ale jak vyplývá z čísel, zájem o zpětný záznam příliš není. Největší úspěch, 46 tisíc zhlédnutí, má „Demonstrace proti Babišovi a Benešové – 4. 6. 2019“. Předešlá videa na domovské stránce pak získala v průměru 9.500 přehrání.

Další setkání odpůrců Andreje Babiše se uskuteční na konci školního roku na Letenské pláni.

Doslovný přepis rozhovoru z reportáže:
 
Dobrý den paní Špičková, můžete nám v krátkosti říct, proč jsme se tady dneska sešli?

Dobrý den, dneska jsme se tu sešli u příležitosti celorepublikových protestů v rámci hnutí Milion chvilek pro demokracii a chceme vyjádřit svůj nesouhlas s vládou premiéra Babiše. Požadujeme demisi vlády, demisi premiéra a odvolání nebo demisi ministryně spravedlnosti paní Benešové. Nesouhlasíme s tím, co se tam děje, chceme nezávislost justice a to, co se děje, nám nepřipadaj jako dobrý kroky.
 
Jak hodnotíte návštěvu bezmála čtyřiceti lidí?
 
Jsem za to vděčná, že někdo přišel, i když si myslím, že v Kaplici by mohlo přijít víc lidí, ale je to tak, no. Lidi tu nejsou zvyklí chodit na takovýhle akce, vyjadřovat své názory... takže jo, jako dobrý. Jsou to většinou vlastně přátelé, se kterýma se o těchhle věcech bavíme, a snad třeba příště přijde víc lidí.
 
Ještě se vás zeptám, proč vás vlastně napadlo tuhle akci uspořádat?
 
Protože prostě mám souznění s demokratickýma principama, protože sleduju už dlouhodobě Milion chvilek pro demokracii a strašně fandím celýmu hnutí, to, co dělaj na tom Václaváku. Přijde mi to neuvěřitelný.  A jako samozřejmě i další kroky. To nejsou jenom, jenom ty protesty, okolo toho je víc věcí, že jo, ale chtěli jsme to podpořit. Myslíme si, že je to důležitý to podpořit i v malým místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…